Auditører lægger stort pres på tavs officer

I værste fald risikerer tidligere efterretningsofficer at blive sat i arresten, hvis han nægter at åbne munden

En tidligere efterretningsofficer vil ikke hjælpe Forsvarets Auditørkorps med oplysninger, og derfor vil han nu blive sat under stort pres i et retsmøde i Københavns Byret.

Officeren, Anders Kærgaard, risikerer i yderste konsekvens at blive frihedsberøvet, hvis han ikke besvarer spørgsmål.

Under stor opmærksomhed fra medierne stod han i oktober sidste år frem og offentliggjorde en video fra en militæroperation i Irak.

Men siden har han som vidne afvist at give oplysninger, oplyser viceauditør Kristian Kirk.

- Vi mener, at han sidder inde med oplysninger, der er helt afgørende for vores efterforskning, siger viceauditør Kristian Kirk til Ritzau.

Sagen drejer sig om påstået vildledning af Forsvarskommandoen i forbindelse med, hvad der skete under Operation Green Desert i det sydlige Irak i 2004.

Her så danske soldater til, mens civile irakere fik en temmelig hård medfart af irakiske sikkerhedsstyrker.

Auditøren i København undersøger ikke danske soldaters eventuelle medansvar i forbindelse med volden, da det er forældet - men derimod et andet forløb.

Forsvarskommandoen har nemlig flere gange hævdet, at der ikke var lyd- eller billedoptagelser under operationen. Men det passer ikke.

- Vi undersøger, om der bevidst eller groft uagtsomt er givet forkerte oplysninger til Forsvarskommandoen, siger viceauditør Kristian Kirk.

- Vi ved, at officeren har oplysninger, som han ikke har ønsket at give os, tilføjer han.

- Vi er godt klar over, at det er voldsomt skridt at tage, men vi må gøre alt for at få oplysningerne frem, siger viceauditøren.

Retsmødet finder sted 4. april. Hvis vidnet nægter at give oplysninger, kan dommeren vælge at presse ham. Enten ved at bruge dagbøder eller ved at sætte vidnet i arresten. Frihedsberøvelsen kan udvides til op imod seks måneder.

I øvrigt har nogle af de tilfangetagne irakere sagsøgt Danmark med krav om erstatning. De blev pågrebet af danske soldater og derefter udsat for, hvad de selv påstår er tortur hos irakiske myndigheder.