Krisen gør danske børn arbejdsløse

Over 12.000 fritidsjob forsvundet på to år

(Foto: Miriam Dalsgaard)
(Foto: Miriam Dalsgaard)

Læs om Tania 14 år: Min mor har ikke råd til lommepenge

Kampen om at blive avisbud eller medhjælper hos damefrisøren er blevet skærpet. Siden 2009 er hver fjerde fritidsjob til de 13 -15-årige forsvundet.

Det viser en opgørelse fra Danmarks Statistik.

- Det er ikke nogen dans på roser at finde fritidsjob længere, og det er brandærgerligt, for de unge vil gerne arbejde, siger Andreas Fabricius, partner i Ungarbejde.dk, der formidler job til unge.

Fra 2009 til 2011 er antallet af beskæftigede fritidsjobbere faldet med over 12.000 personer - fra 50.909 personer til 38.732 personer.

Dermed er beskæftigelsen i perioden faldet fem gange så meget som på det øvrige arbejdsmarked.

10.000 job forsvundet på to år
Det overrasker ikke Michael Svarer, professor i økonomi på Aarhus Universitet:

- Faldet i beskæftigelsen blandt de unge er markant, men i en lavkonjunktur bliver især de unge, og dem med færrest kompetencer altid hårdest ramt på arbejdsmarkedet, siger Michael Svarer.

Dansk Arbejdsgiverforening (DA) har ingen forklaring på, hvorfor 12.000 job til de 13-15-årige på få år er forsvundet ud i den blå luft.

- Helt overordnet må vi sige, at det er en beklagelig udvikling, for det er vigtigt at man som helt ung stifter bekendtskab med arbejdsmarkedet, udtaler chefkonsulent i DA, Jørgen Bang-Petersen.

Hård konkurrence om de sidste job
De unge skal ikke blot indstille sig på jobmarked, hvor der bliver færre fritidsjobs. De 13-15-årige må også ruste sig til hårde konkurrence om jobbene.

- Ældre personer bliver villige til at tage de unges arbejde, og man kan forestille sig, at den lokale købmand for eksempel selv sorterer flaskerne, i stedet for at hyre en flaskedreng, siger Michael Svarer.

Niels-Henrik Møller Hansen, forsker på Center for Ungdomsforskning, CEFU, peger også på, at beskæftigelsen blandt de 13-15-årige kan være faldende, fordi unge fravælger fritidsjobbet:

- Der er kommet endnu større fokus blandt unge på, at de skal klare sig godt i uddannelsessystemet. Så det er muligt, at de unge simpelthen søger færre jobs, siger Niels-Henrik Møller Hansen.

De udsatte unge rammes hårdest
Hos Ungarbejde.dk, genkender man dog ikke billedet af, at de unges lyst til arbejde er for nedadgående - tvært imod.

- Vi får 800 nye brugere hver uge, og udsender en jobansøgning hver 7. minut, udtaler Andreas Fabricius.

Hvis faldet i beskæftigelsen for 13 – 15-årige fortsætter, kan det få konsekvenser for de mest udsatte unge. Ifølge Niels-Henrik Møller Hansen fra CEFU finder de unge typisk deres fritidsjob gennem forældrenes netværk, og når konkurrencen om jobbene skærpes, mister de udsatte unge terræn i jobjagten.

- Faldet i beskæftigelsen går hårdest ud over unge, hvis forældre har et svagt netværk, siger Niels-Henrik Møller Hansen.

Jobsituationen for de arbejdssøgende unge vil dog lysne op på sigt, mener professor Michael Svarer:

- Når de økonomiske konjunkturer vender igen, så bliver det også lettere at få et fritidsjob. Vi ved fra tidligere kriser, at beskæftigelsen vil stige hurtigt for de unge igen, siger Michael Svarer.

Læs også: Ministres børn forgyldes med pensionspenge

Læs også: Rengøring og et blowjob: 750 kroner

Læs også: Et snit på 12,6: Ingen vil ansætte mig

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere