Seks udlændinge deler dansk hjerneforskningspris

Den danske forskningspris, The Brain Prize, er verdens største. I år går den til seks forskere fra tre lande.

Der er 1 million euro - knap 7,5 millioner kroner - på spil, når The Brain Prize bliver uddelt. Det gør den danske pris til verdens største hjerneforskningspris. Men selvom der er danskere bag prisen, går den i år til seks udenlandske hjerneforskere.

I år deles prisen mellem østrigske Gero Miesenböck, de tre tyskere Ernst Bamberg, Peter Hegemann og Georg Nagel samt amerikanerne Ed Boyden og Karl Deisseroth.

De seks forskere modtager prisen for at have udviklet optogenetikken, som kan give helt ny viden om menneskets komplicerede hjerne. Og det har begejstret Fonden for Grete Lundbecks Europæiske Hjerneforskningspris, som uddeler hæderen.

- Optogenetik er en af de mest opsigtvækkende nyskabelser inden for hjerneforskningen, siger professor Colin Blakemore, formand for fondens bedømmelseskomité, i en pressemeddelelse og tilføjer:

- Det giver ikke bare langt bedre muligheder for at studere aktiviteten i både den normale og den ikke normale hjerne, men sætter et helt nyt perspektiv for behandlingen af visse hjernesygdomme.

Den nye teknik betyder, at specifikke hjerneceller kan tændes eller slukkes ved hjælp af lys. Opdagelsen vil gøre det lettere at udforske sygdomme i hjernen såsom Parkinsons, Alzheimers, epilepsi, skizofreni og ADHD.

Optogenetikken er blevet kaldt årtiets gennembrud, men i Danmark er forskningen på området stadig i sin spæde begyndelse. Det vil der dog snart blive lavet om på.

Et dansk forskningsprojekt på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet begynder nemlig i løbet af foråret. Projektet skal udføres på mus og vil undersøge stoffet dopamins betydning for ADHD-patienters adfærd.

Efter prisoverrækkelsen i maj vil de seks forskere fra Tyskland, USA og Østrig holde foredrag på de danske universiteter og diskutere forskningen med deres danske kolleger.

Fonden bag prisen håber derfor også, at The Brain Prize vil være med til at styrke det danske forskningsmiljø. Især fordi det øgede samspil med det øvrige Europa er et vigtigt led i uddelingen af forskningsprisen.

- Vi ønsker, at de årlige tildelinger af The Brain Prize skal sende et tydeligt og vedvarende signal til omverdenen om, at Danmark er et land, hvor forskning og udvikling sættes meget højt, siger overlæge dr.med. Nils Axelsen, fondens bestyrelsesformand.

The Brain Prize bliver uddelt i København den 2. maj af kronprins Frederik.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere