Domstol i Haag dropper sag mod Kenyas Muthaura

Vidner i sag ved straffedomstol blev dræbt eller er døde, siger dommer i retssag, der omfatter ny leder.

I Haag har Den Internationale Straffedomstol (ICC) droppet at rejse tiltale mod den kenyanske embedsmand Francis Muthaura, som var anklaget for forbrydelser mod menneskeheden sammen med landets nyvalgte præsidentkandidat Uhuru Kenyatta efter valget i 2007.

- Jeg har besluttet, at vi ikke har andet valg end at frafalde anklagerne mod Muthaura. Det er på baggrund af forsvundne vidner, som skaber mangler i det nu foreliggende bevismateriale, siger ICC's chefanklager Fatou Bensouda.

Fire fremtrædende kenyanere - deriblandt Kenyatta - står anklaget for at have deltaget og opildnet til blodig vold efter valget i 2007. Over 1100 mennesker blev dræbt.

ICC's Fatou Bensouda siger, at nogle vidner afstår fra at vidne i sagen mod Muthaura eller ikke er i stand til levere afgørende bevismateriale.

- De vidner, som havde fremlagt beviserne mod Muthaura, er blevet dræbt eller er døde. Andre afviser at tale med anklageren, siger Bensouda.

- Vi mener ikke, at der er nogen rimelig chance for at få den tiltalte dømt i øjeblikket, siger hun.

Både Kenyatta og Muthaura står over for fem anklagepunkter i forbindelse med blodsudgydelserne i Kenya i december 2007 og i begyndelsen af 2008.

Kenyatta blev lørdag erklæret vinder af Kenyas præsidentvalg.

Kenyatta fik knap 6,2 millioner af af de afgivne stemmer og kom dermed over grænsen på 50 procent, som betød, at en anden valgrunde er overflødig.

Odinga fik omkring 5,3 millioner stemmer, hvilket svarer til 43 procent.

Den 51-årige Kenyatta, der er søn af Kenyas første præsident, har i en erklæring sagt, at han vil samarbejde med internationale institutioner.

Gnisten, der antændte de blodige etniske sammenstød i 2007, var mistanken om valgfusk og en meget langsom optælling af de afgivne stemmer.

/ritzau/AFP

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere