Flypersonale advarer: Sikkerheden er i fare hos SAS

SAS presser citronen for hårdt, mener kabinepersonalets formand om nye arbejdsdage på op til 18 timer

(Foto: AP)
(Foto: AP)

De store besparelser i SAS indebærer meget længere arbejdsdage for kabinepersonalet end tidligere, og det risikerer at gå ud over sikkerheden om bord på flyene.

Sådan lyder advarslen fra Helge Thuesen, som er formand for de danske kabineansatte i SAS, ifølge Børsen.

Fra 1. marts har kabinepersonalet arbejdsdage på op til 18 timer, weekendfri hver syvende uge og meget lange standby-perioder.

Læs også: Se også: SAS-fly sikkerhedslandede i Hannover SAS-fly sikkerhedslandede i Hannover

- Jo, vi er bekymrede. Det kan på sigt komme til at koste på sikkerhedskortet. Folk gik i chok over arbejdsdage på 18 timer, hvoraf de 13 timer er arbejde, siger Helge Thuesen til Børsen.

Er man på den femte arbejdsdag, har været på arbejde i 47 timer, og en passager får et hjertestop, kan det være vanskeligt at finde ressourcerne til at gå 100 procent ind i en opgave, nævner han som et eksempel.

Kabinepersonalet er bekymret for, om selskabets kvalitetskoncept holder på længere sigt med de hårdere arbejdstider.

Næsten tre ud af fire kabineansatte hos SAS er kvinder. Mange er enlige mødre, der ifølge Helge Thuesen har vanskeligt ved at få arbejde og familie til at hænge sammen.

En undersøgelse blandt medarbejderne sidste år viste, at kun 42 procent synes, der er balance mellem privat- og arbejdsliv.

Læs også: Related contentSAS har minus på 740 mio. kr.

- Jeg synes, at tallet er bekymrende lavt, for fungerer vi ikke i privatlivet, fungerer vi heller ikke på arbejde, siger Helge Thuesen.

Han mener, at en tilsvarende undersøgelse i dag ville vise et meget lavere resultat.

Ledelsen hos SAS afviser, at sikkerheden er i fare på grund af de ændrede aftaler: Arbejdstiderne holder sig inden for de rammer, som myndighederne har defineret som overkommelige at arbejde i, lyder det fra driftsdirektør Flemming Jensen.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere