Professor: Bankaktionærer ikke sikre på at få erstatning

Aktionærer kan ikke være sikre på at få erstatning efter bankkrak, selv om direktører er idømt fængsel

Fremover kan ansatte i banker ikke bare dække sig ind under, at man blot udførte ordrer fra den øverste bankdirektør.

Det viser en dom mod to tidligere direktører samt tre ansatte i Sparekassen Himmerland og Ebh Bank. Både direktører og ansatte får fængselsstraffe. Det vurderer Søren Friis Hansen, professor på Handelshøjskolen i København.

- Argumentet med, at man handlede efter ordre fra nogen højere i systemet, holder ikke. Bevæger man sig på kanten af lovgivningen har man ret og pligt til at sige fra, siger Søren Friis Hansen.

Læs også:

Se også: Bankformand: Fuldstændig forkert dom

De to direktører fik fem måneders fængsel, mens de tre ansatte kan se frem til tre måneder bag tremmer. Men selv om der nu er uddelt straffe for grov kursmanipulation, er der ikke sikkert, at eventuelle aktionærer med penge i klemme kan få erstatning.

- Først og fremmest kan aktionærerne få den tilfredsstillelse, at de, der har kørt banken i sænk, får en straf. Med hensyn til en konkret erstatningssag, er det en anden sag, vurderer Søren Friis Hansen.

- Det er forskellige sager. Man kan sagtens forestille sig, at man kan få en straf og alligevel slippe for at skulle betale erstatning - eller omvendt, siger professoren i børsret.

De fem blev kendt skyldige efter en hemmelig aftale, som de to bankdirektører indgik i sommeren 2008. Aftalen gik ud på, at Ebh Bank skulle holde hånden under sparekassens aktiekurs, så den ikke røg under 600.

Læs også:

Se også: Bankbosser dømt til fængsel

Men der er ikke beviser for, at kursen blev holdt kunstigt oppe, sådan som Bagmandspolitiet har hævdet. Men markedet blev vildledt, fordi Ebh Banks bud og køb kunne give vildledende signaler om efterspørgslen.

Søren Friis Hansen mener ikke, at fredagens dom får betydning for andre sager om bankkrak, som Bagmandspolitiet har på vej:

- Det er en konkret vurdering fra sag til sag. Men sagen viser, at det kan være svært at bevise, at der er tale om kursmanipulation.

Ebh Bank fik store problemer i foråret 2008. Banken fik et nødlån for at overleve, men senere måtte banken alligevel trække stikket og gik ned.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere