EU-lande spænder ben for Bulgarien og Rumænien

De to nyeste EU-lande får stadig ikke lov til at komme med i Schengensamarbejdet, selv om flertallet siger ja

Selv om både Danmark og et stort flertal af de øvrige EU-lande for længst har konstateret, at Bulgarien og Rumænien er klar til at komme med i det grænseløse Schengensamarbejde, er optagelsen blevet udsat igen.

Det irske EU-formandskab havde egentlig lagt op til, at den endelige beslutning skulle træffes på torsdagens justitsministermøde i Bruxelles.

Men i sidste øjeblik er dagsordenen skrevet om, så ministrene kun skal gøre status. Og her vil de kunne konstatere, at i hvert fald Tyskland, Holland og tilsyneladende også Finland siger nej i en sag, der kræver fuld enighed.

Tyskland fører an i modstanden. Formelt med henvisning til, at de to lande skal gøre mere for at bekæmpe korruption, som ifølge den tyske indenrigsminister Hans-Peter Friedrich gør det muligt for ikke-EU-borgere at bestikke sig til at få visum.

Friedrich beskyldte i et interview med ugemagasinet Der Spiegel forleden også bulgarere og rumænere for at "misbruge den fri bevægelighed" i EU og nasse på den tyske velfærdsstat.

EU-landene konstaterede allerede i juni 2011, at både Bulgarien og Rumænien lever op til alle de formelle krav for at være med i Schengen.

Justitsminister Morten Bødskov (S) lægger ikke skjul på sin utilfredshed med, at det stadig ikke lader sig gøre at lukke landene ind.

- Den danske regerings holdning er klar, og der er et meget klart mandat fra Folketinget. Det er, at Rumænien og Bulgarien opfylder de krav, der skal til for at være fuldgyldige medlemmer af Schengen.

- I de her spørgsmål - som i andre - skal man ikke have dobbelte standarder. Og hvis man vil have et velfungerende system, skal man ikke flytte målstregen afhængig af, hvilke diskussioner der måtte opstå, siger Bødskov på vej ind til torsdagens møde.

Lederen af den socialdemokratiske gruppe i EU-Parlamentet, østrigeren Hannes Swoboda, kalder i en skriftlig udtalelse den tyske holdning for "populistisk og svigefuld".

- Det virker som om, den tyske regering vil dele EU-lande op i første og andenklasses medlemslande, siger Swoboda og opfordrer ministrene til at leve op til deres ansvar og ligestille alle EU-lande og EU-borgere.

0 kommentarer
Vis kommentarer