Alarmerende fald i antallet af elefanter i Afrika

Elefanter risikerer udryddelse i det centrale og vestlige Afrika. I 2011 forsvandt 25.000 afrikanske elefanter

Afrikanske elefanter står over for den værste krise siden den globale handel med elfenben blev forbudt for næsten et kvart århundrede siden, og de risikerer at blive udryddet i de værst ramte nationer, siger miljøforkæmpere og dyreretsgrupper.

Den illegale elfenbenshandel, som organiserede kriminelle netværk står bag, er fordoblet siden 2007, og er blevet mere end tredoblet over de seneste 15 år, siger eksperter, som er samlet i Bangkok til en konference om truede dyrearter.

- De vurderinger, som foretages af den nuværende bestand, tyder på alarmerende fald i dele af det centrale og vestlige Afrika og en øget risiko for lokal udryddelse af nogle bestande, hedder i en rapport fra FN's miljøprogram og andre naturværnsgrupper.

- Tidligere sikre bestande af elefanter i det østlige og det sydlige Afrika er i stigende grad truet, da en bølge af krybskytteri spreder sig øst og syd på det afrikanske kontinent, hedder det videre.

Afrikas elefanter og flodheste står øverst på dagsordenen på mødet for 178 medlemsnationer, der har underskrevet Konventionen for International Handel med Truede Dyrearter.

Dyreværnsgrupper frygter, at 2012 var et langt mere dødeligt år for den afrikanske elefant end 2011, hvor 25.000 forsvandt.

I alt menes der kun at være mellem 420.000 og 650.000 elefanter tilbage i Afrika, hedder det i rapporten.

- Det er resultatet af organiseret kriminalitet. Man investerer ikke i hundredvis og atter hundredvis af elfenben blot som en frivol hobby, siger Tom Milliken fra dyrebeskyttelsesgruppen Traffic, som har været med til at udarbejde rapporten.

Tre afrikanske lande - Uganda, Tanzania og Kenya - er udpeget som de tre lande, der decideret ikke gør nok for at gribe ind over for den illegale handel.

En handel, der går gennem transitlande som Malaysia, Vietnam og Filippinerne for at nå frem til de vigtigste markeder: Kina og Thailand.

På konferencen i Bangkok skal der i de kommende dage fremlægges troværdige handlingsplaner for at få dæmmet op for krybskytteriet.

35.000 arter er beskyttet af Konventionen for International Handel med Truede Dyrearter. Et permanent udvalg har muligheder for at indføre handelssanktioner mod lande, som krænker konventionen.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere