Lettere at dumpe en pirat

I stedet for at huse tilfangetagne pirater kan danske krigsskibe nu indgå mere effektivt i kampen mod pirateri

Danske krigsskibe bliver langt mere effektive, efter at Danmark og Tanzania har indgået aftale om retsforfølgelse af formodede pirater, som fanges i det Indiske Ocean.

Det forklarer Lars Bangert Struwe fra Center for Militære Studier.

Aftalen betyder, at Danmark kan aflevere pirater til Tanzania. Danmark skal til gengæld hjælpe med at sikre, at piraterne får en retfærdig rettergang, og at menneskerettigheder ikke overtrædes.

- Når vi fanger en pirat, skal vi beholde ham om bord på vores krigsskib, til vi enten kan sende ham til Danmark, i land i Somalia eller udlevere ham til en tredjepart. Nu får vi mulighed for at udlevere pirater til Tanzania, siger han.

Frem til nu har pirater om bord betydet store problemer for danske skibe.

- Vi har måttet beholde pirater om bord i meget lang tid, fordi vi ikke vidste, hvor vi skulle afsætte dem. Det gjorde, at vores skibe ikke kunne deltage i piratoperationer, da vi måtte tage skibene ud, til vi fandt ud af, hvad vi skulle gøre med dem.

- Aftalen vil medføre, at pirater skal være om bord på vores skibe i kortere tid, så skibene kan arbejde mere effektivt. Det betyder ikke, at pirater stopper med at være pirater eller bliver dømt som pirater. Men det gør vores krigsskibe mere effektive.

Danmark har i forvejen en aftale med Seychellerne, og Kenya vil på ad hoc basis modtage formodede pirater til retsforfølgning. Ifølge Struwe er problemet, at de snart ikke har plads til flere:

- Kenya og Seychellerne har nærmest opbrugt deres kapacitet til at huse pirater. Så det er rigtig godt, at vi nu har Tanzania på listen. Landet ligger tæt på det hele og har selv været berørt at piratangreb. Piratproblemer har i høj grad påvirket tanzanisk økonomi.

Mens Danmark har et skib liggende, er der mellem 20 og 40 skibe fra alverdens lande.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere