Ekspert: Det betyder Chavez' død

Hugo Chavez' æra var så småt forbi, mener ekspert i International Politik

(Foto: AP)
(Foto: AP)

I nat døde Venezuelas karismatiske leder Hugo Chavez. Men på mange måder var hans tid allerede forbi.

Det mener professor i International Politik Ole Wæver fra Københavns Universitet.

Læs også:

(Foto: AP) Samfund - 6. mar. 2013 - kl. 10:29 Chavez' død kan påvirke benzinpriserne

- Man kan på mange måde sige, at Hugo Chavez' tid allerede var forbi. Chavez passede perfekt ind i en tid, hvor USA med George W. Bush spillede en meget dominerende rolle internationalt, og hvor hans kontroversielle ytringer høstede genklang mange steder i verden, forklarer han til ekstrabladet.dk og fortsætter:

- Det var så at sige naturligt for en venstreorienteret mand som ham at stå frem og sige de her ting. På det seneste, hvor USA med Obama har skiftet international profil, så er det ikke helt så aktuelt. Derfor tror jeg heller ikke, at hans død kommer til at gøre den store forskel internationalt, lyder vurderingen videre.

Internt i Latinamerika vil dødsfaldet dog give lidt større efterdønninger.

- Der er jo ingen tvivl om, at Cuba er et land, der blev vil blive presset, hvis Venezuelas kommende leder ikke fastholder kursen. Men derudover har Brasilien også nydt godt af, at Chavez gik i forreste geled. Det forstået på den måde, at de lidt har kunnet lurepasse og lade Chavez tordne mod USA, hvorefter de kunne træde frem med holdninger, der efterfølgende ikke blev opfattet lige så voldsomt, forklarer Ole Wæver til ekstrabladet.dk.

Læs også:

(Foto: AP) Samfund - 6. mar. 2013 - kl. 09:36 Her er Chavez' vildeste citater

- Omvendt kan man sige, at Brasilien, der på mange måder står til at være Latinamerikas stemme internationalt, havde svært ved at styre Chavez. Så det er nok med lidt blandede følelser, at de modtog meldingen om hans død.

Med Chavez' død er det efterhånden småt med karismatiske, venstreorienterede ledere på globalt plan, men ifølge Ole Wæver er der kun et spørgsmål om tid, før en 'ny Chavez' dukker op.

- Latinamerika er et modsætningsfyldt kontinent, der både nyder godt af USA og er frustreret over USA's dominans. På den led vil der altid være en form for politisk pendulsving, der gør, at vi løbende vil opleve typer, der træder frem og tager afstand fra USA.

- I Venezueala vil man nok nyde godt af en lidt mere raffineret og moderat tilgang til international politik, men et land som Bolivia kan for eksempel godt træde lidt længere frem på scenen.0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere