Tanzania skal fængsle danskernes piratfanger

Danmark og Tanzania har indgået aftale om retsforfølgelse af formodede pirater, som fanges i det Indiske Ocean

Danmark har flere gange måttet sætte somaliske pirater i land, fordi det ikke var muligt at retsforfølge dem. Men nu bliver det formentlig lettere at få afsagt dom over piraterne.

Danmark og Tanzania har indgået en aftale om overdragelse og retsforfølgelse af formodede pirater, som tages til fange i det Indiske Ocean.

Aftalen betyder, at Danmark kan aflevere pirater til Tanzania, som Danmark til gengæld vil hjælpe med at sikre, at piraterne får en retfærdig rettergang, og at deres menneskerettigheder ikke overtrædes under tilbageholdelsen.

- Med den her aftale har Danmark og Tanzania taget et stort skridt i bekæmpelsen af pirater i det Indiske Ocean, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt til Ritzau under sit besøg i Sydafrika og Tanzania.

Den danske strategi for bekæmpelse af pirater betyder, at Danmark har et flådefartøj i Det Indiske Ocean cirka seks måneder om året.

Mens de danske piratjægere ved Afrikas Horn har fået ros for en stribe aktioner, som har jagtet pirater væk og beskyttet handelsskibe i området, så er indsatsen flere gange blevet skæmmet af, at det ikke har været muligt at retsforfølge tilbageholdte pirater.

I stedet er de blevet sat i land, selvom de er blevet taget på fersk gerning med både våben, stiger og andet udstyr til at kapre skibe.

Udenrigsministeriet har derfor arbejdet på at få aftaler om overdragelse af formodede pirater i stand med blandt andet Tanzania og Mauritius.

Danmark har i forvejen en aftale med Seychellerne, og Kenya har tilkendegivet at være villige til på ad hoc basis at modtage formodede pirater til retsforfølgning.

Danmark kan også vælge at retsforfølge pirater i Danmark, hvis et dansk fartøj, dansk mandskab eller danske soldater er blevet beskudt. Det er dog endnu ikke sket, at formodede pirater er blevet sendt til Danmark for at blive retsforfulgt.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere