Kinesere stjæler job fra danske fængsler

Arbejdsløsheden er tårnhøj i de danske fængsler og arresthuse, fordi de kriminelles arbejdsopgaver er rykket med produktionen til udlandet

(Foto: Jens Dresling/Polfoto)
(Foto: Jens Dresling/Polfoto)

Krisen er rykket ind bag murerne i de danske fængsler.

Virksomheder som Bodum, Debel og Herstal har rykket produktionen til udlandet i stedet for at trække på arbejdskraft fra indsatte i danske fængsler, som de tidligere har gjort.

Det giver nu en høj arbejdsløshed i fængsler og Arresthuse.

Læs også: Hashtåger lægger sig over arbejdsløse fanger

- Vi er det sidste led i fødekæden, så det er selvfølgelig os, der bliver hårdest ramt af krisen, siger Peter Larsen, der er leder af kriminalforsorgens produktionsvirksomhed.

Han vurderer, at cirka hver sjette arbejdsgiver har afbrudt deres samarbejde med fængslerne siden finanskrisens udbrud.

Det går særligt hårdt ud over arresthusene, hvor Kriminalforsorgen ikke har egenproduktion på samme måde som i fængslerne.

Læs også: Gabi kræver 2 mio.: Min finger frøs af i Aldi

Ifølge tal fra Kriminalforsorgen er ledigheden lige nu på fem procent i fængslerne og 12 procent i arresthusene, hvor der især sidder fængslede, der venter på at få deres dom. Det er næsten dobbelt så højt som i resten af samfundet, hvor 6,3 procent af arbejdsstyrken går ledige.

Avisen.dk har talt med flere virksomheder, der tidligere har benyttet indsatte som arbejdskraft. Hos både Bodum, Debel og Herstal lyder forklaringen, at produktionen er omlagt og flyttet til Østeuropa og Asien.

- Når vi ingen produktion har i Danmark, er der jo heller ikke noget arbejde til de indsatte, siger Egil Møller Nielsen, der er supply chain direktor hos Bodum.

Læs også: Hvem er de 400-500 hemmelige firmaer

Lampefirmaet Herstal har før i tiden brugt indsatte.

- Vi sparede nogle lønkroner, samtidig med at vi hjalp de stakler, der var kommet forkert af veje, lyder det fra Herstal.

Men som tingene har ændret sig i Danmark, kommer lamper og brugskunst i dag færdigpakket direkte fra Østen. Og Herstal har ikke længere brug for de indsatte til at pakke skrue-poser og lamper.

Arbejdet i fængslerne er i høj grad med til at skabe struktur i hverdagen for de indsatte. Men hvis der ikke er noget job at stå op til, må de selv finde på underholdning.

Læs også: Dansk præst kaster med hjemmelavet bombe

I følge René Christensen, der er fængselsbetjent i Statsfængslet på Kragskovhede i Nordjylland, fordriver mange fanger tiden i en tåge af hash.

- Når de ikke har noget arbejde, er der uhensigtsmæssig meget tid til at organisere hashhandlen i fængslet, siger han.

René Christensen fortæller også, at mange vender om på dag og nat, så de ser tv og spiller playstation hele natten til stor irritation for dem, der hár et arbejde, de skal op og passe.

Om dagen skaber det også flere konflikter, når mange fanger hjemme på afdelingerne, fordi de keder sig og lader sig provokere af hinanden.

Når virksomheder giver arbejde til kriminelle, er det ofte for at vise, at de tager socialt ansvar, der ofte omtales i såkaldte CSR-tapporter. Men i krisetider er der ikke altid råd til gode hensigter.

- Socialt ansvar er mest populært i gode tider, siger Peter Larsen fra Kriminalforsorgen.

Læs også: Universitetet snød mig for 78.000 i løn

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere