Nedrivning af forhadt Berlinmur rejser protester

200 demonstranter forhindrer nedrivning af en del af den rest af Berlinmuren, kendt som East Side Gallery

Vrede demonstranter samlede sig fredag foran den længste tiloversblevne strækning af den forkætrede Berlinmur, mens en kran ødelagde en sektion af det tidligere symbol på undertrykkelse for at skabe plads til nye lejligheder.

Politifolk stod mellem muren og omkring 200 demonstranter, hvoraf en del svingede med skilte, mens de hujede og skreg. Det skete, efter at en kran havde fjernet et af de betonelementer, der udgør de 1,3 kilometer mur, der er kendt som East Side Gallery.

Siden 1990 har det udendørs galleri været dækket af farvestrålende graffiti. Blandt de mest kendte motiver er Det Broderlige Kys mellem daværende sovjetleder Leonid Bresjnev og hans østtyske kollega, Erich Honecker, samt en østtysk Trabant, der sprænger Muren.

Den 3,6 meter høje strækning er en turistmagnet og en obligatorisk seværdighed for historieinteresserede, der ønsker at skrue tiden tilbage til et af de mørkere kapitler af Berlins 28 år lange deling, må lede grundigt for at kunne tage billeder af murrester.

- Der er tale om en kulturarv, og det er det eneste sted i verden, bortset fra Israel, hvor en mur adskiller folk. Det bør vi fortsat være i stand til at opleve, siger den 32-årige Riet Meert fra Belgien, som ejer et DJ-bookingagentur og bor i Berlin.

Demonstranterne fremhæver, at særligt på grund af den megen smerte og sorg, som muren har medført, så skal den bevares og ikke glemmes.

- De er i gang med at rive historien ned, siger den 72-årige tidligere vestberliner Monika Wang.

Da politiet med megafoner meddelte, at arbejdet med at rive muren ned var indstillet for nu, og kranen blev fjernet fra den anden sektion, jublede menneskemængden, der samtidig var skeptisk over for, hvad der videre skal ske.

- Så snart kranen kommer tilbage, vil vi også være her, forsikrer Robert Muchinski, et medlem af en initiativgruppe til bevaring af East Side Gallery. Han beskriver opbremsningen i nedrivningen som en foreløbig succes.

Men han siger videre, at det kræver, at lokale politikere griber ind for at bremse den 22 meter lange del af Muren fra at blive revet ned for at give plads til en planlagt bro og en ny 14-etagers beboelsesejendom.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere