Thorning: Jernbaneplan bringer Danmark ind i fremtiden

Regeringens plan til elektrificering af jernbanen skal give et grønnere Danmark, siger statsministeren

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) mener, at regeringens plan til elektrificering af jernbanen og en indførelse af den såkaldte timemodel vil give et grønnere Danmark.

- Det mindsker vores CO2-udslip, og det er fremtiden på jernbaneområdet, siger hun i forbindelse med offentliggørelsen af planen fredag middag.

Regeringen vil putte 27,5 milliarder kroner ind i en såkaldt togfond, der primært skal bruges på elektrificering og modernisering af togdriften. Pengene kommer fra en ændret beskatning af flere af de selskaber, som udvinder olie og gas i Nordsøen.

- Det er et stort beløb, og der er tale om nye penge, siger Helle Thorning-Schmidt.

Hun opremser tre ting, som planen skal gavne: De rejsende vil spare tid. Trafikken vil flytte fra vej til jernbanenettet. Og klimaet vil få gavn af planen.

- Vi sikrer, at hele Danmark får glæde af de fælles ressourcer i Nordsøen, siger statsministeren.

De 27,5 milliarder kroner kan findes efter et større serviceeftersyn af Nordsøaftalen. Reglerne for beskatning af selskaberne bliver ensartede, så alle selskaber i Nordsøen vil komme til at følge de samme skatteregler.

Den manglende elektrificering af jernbanenettet har i årevis plaget den danske togtrafik og tvunget DSB til at køre med problemramte og forurenende dieseltog.

Regeringens mål er, at investeringerne fra den nye togfond skal give hurtigere tog og samtidig reducere udledningen af CO2.

I regeringen betragter man investeringerne fra fonden som "et markant" investeringsløft, der vil løbe over flere år.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere