Bersani afviser samarbejde med Berlusconi

Centrumvenstre-lederen Pier Luigi Bersani vil ikke danne en italiensk samlingsregering med Silvio Berlusconi

Lederen af Italiens centrumvenstre-koalition, Pier Luigi Bersani, afviser i et avisinterview at danne en samlingsregering med Silvio Berlusconis højreparti efter det mudrede italienske parlamentsvalg søndag og mandag.

- Jeg vil gerne sige dette klart: Idéen om en stor koalition eksisterer ikke og vil aldrig eksistere, siger Pier Luigi Bersani til La Repubblica.

Ekskommunisten Bersani fremstår som vinder af mandagens valg, men hans sejr er ikke stor nok til, at han kan danne en levedygtig regering.

Han er umiddelbart nødt til at samarbejde med de andre partier, men det bliver altså ikke med den den 76-årige skandaleramte tidligere premierminister Silvio Berlusconi.

Valget til underhuset blev næsten uafgjort mellem de to største blokke. Silvio Berlusconis højrefløjs-blok blev valgets nummer to med 29,18 procent af vælgerne bag sig. Bersanis koalition fik lidt flere: 29,54 procent.

Bersani siger i avisinterviewet, at han vil fremlægge en dagsorden med syv til otte punkter, når han er indkaldt til konsultationer med Italiens præsident Giorgio Napolitano.

Adspurgt om der vil blive dannet en mindretalsregering, siger Bersani:

- Kald det, hvad du vil. For mig er det en regering for forandring.

Jokeren i mandagens protestvalg er det nytilkomne protestparti Femstjerne-bevægelsen, der ledes af den 64-årige komiker Beppe Grillo.

Han sagde imidlertid torsdag, at han nægter at lade sin femstjernebevægelse indgå i en regering med Bersani og hans parti.

Bersani havde ellers tirsdag rakt en hånd ud til Grillo med opfordring til at danne en fælles reformorienteret regering.

- M5S (femstjernebevægelsen, red.) vil ikke give nogen tillidserklæring til Det Demokratiske Parti (eller nogen andre). Den vil stemme på de love, der stemmer overens med dens program uanset, hvem der fremsætter dem, skrev Grillo på sin blog.

I fredagens avisinterview svarer Bersani ikke direkte på spørgsmål om Femstjerne-bevægelsen.

Iagttagere regner med, at det mudrede valgresultat og splittelsen mellem blokkene i italiensk politik vil udløse et snarligt nyvalg.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere