Ekspert: Der er plads til 100 danske ulve

Ulveekspert mener, der er plads til 100 vilde ulve i den danske natur, men også brug for en plan for ulvene.

Sådan ser ulve ud i Zoologisk have, men måske skal vi til at have flere i det fri (Foto: Claus Lunde)
Sådan ser ulve ud i Zoologisk have, men måske skal vi til at have flere i det fri (Foto: Claus Lunde)

Rigtigt meget taler for, at det er en ulv, der står bag angrebet på en midtjysk fåreflok ved Herning, hvor en landmænd har mistet otte får. Det mener rovdyrforsker og ulveekspert Peter Sunde fra Institut for Bioscience på Aarhus Universitet.

- Mønstret passer fint på ulvegreb på tamdyr. Det er meget målrettet og rummer den "hønsehuseffekt", som findes hos rovdyr, hvor de bider og angriber et stort antal byttedyr, fordi byttet ikke kan flygte. Det ses yderst sjældent ved hundeangreb, siger Peter Sunde.

Selvom der ifølge Sunde ingen som helst grund er til at frygte ulveangreb på mennesker, så aktualiserer sagen atter, at der bør laves en forvaltningsplan for, hvordan vi vil håndtere vilde ulve i Danmark, mener han.

Han har netop bidraget fagligt til en granskning, som er i gang i Naturstyrelsen, af, hvordan vi skal forholde os til ulven.

Og hans vurdering er, at ud fra de biologiske forhold er der i Danmark plads til en bestand på omkring 100 vilde ulve.

- Der er sagtens føde nok og plads til mindst en otte-ti ulvefamilier på hver en seks-otte dyr. Det handler i den sidste ende bare om, hvordan vi vil håndtere det, siger han.

- En af udfordringerne er netop at forhindre, at ulvene forgriber sig på fåreflokke. Men det kan man relativt enkelt forhindre ved at hænge nogle blafrende bånd op på indhegningerne om fårene, som vil skræmme ulvene væk, siger han.

Handlingsplanen, mener han, skal også indeholde nogle målsætninger for blandt andet, hvor mange ulve vi vil have, hvor skal de være i landet, og hvilke midler vi skal have for at regulere bestanden.

- Det afgørende er, at vi forholder os rationelt til det her. For ulve rører et eller andet i vores urhjerner, så det meget hurtigt bliver meget følelsesmæssigt. Men der er brug for en saglig plan, siger han.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere