Israel frygter at en tredje intifada er på vej

Israelske myndigheder er bekymrede for, at optøjerne på Vestbredden vil føre til en tredje intifada.

Israels minister for hjemmeværnsgrupper Avi Dichter udtrykker mandag stor bekymring over de uroligheder, der ryster Vestbredden, hvor palæstinensere i flere dage har protesteret mod Israel.

Demonstranterne protesterer mod, at en palæstinensisk fange, Arafat Jaradat, døde i et israelsk fængsel - muligvis som følge af tortur.

Avi Dichter frygter, at de blodige optøjer måske kan udvikle sig til en tredje intifada, hvis konfrontationerne resulterer i mange dødsfald.

- De forrige to intifadaer kom som et resultat af et højt antal døde (under protester, red.). Dødsfald er næsten en dokumenteret "opskrift" på kraftigere optrapning, siger Avi Dichter.

Og han er ikke den eneste, der frygter et sådant scenarie.

Demonstrationerne og de voldsomme sammenstød har nemlig også fået israelske medier og palæstinensiske politikere til at frygte, at der nu er nået et punkt, hvor en tredje intifada ikke er langt væk.

Militante fra Al-Aqsa Martyrernes Brigade, som er den væbnede gren af den palæstinensiske præsident Mahmud Abbas' Fatah-bevægelse, svor da også mandag at hævne drabet på Arafat Jaradat.

- Denne forfærdelige forbrydelse vil ikke gå ustraffet hen, og vi lover den zionistiske besættelse, at vi vil svare tilbage på denne forbrydelse, lød det i en erklæring distribueret til folkemasserne ved begravelsen af Arafat Jaradat.

Ved begravelsen blev der affyret adskillige skud op i luften for at markere massernes vrede.

Palæstinenserne første intifada gik fra 1987 til 1994, og den anden strakte sig over årene 2000 til 2005.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere