Ekspert: Det ER en ulv - måske flere

Ingen grund til panik: Ulven er et toprovdyr, men ikke så farlig, som myten foreskriver, siger direktøren for Naturhistorisk Museum i Aarhus

Ulven fotograferet af et autokamera ved en fodringsplads for råvildt syd for Herning. Den er næppe alene, mener direktøren for Naturhistorisk Museum i Aarhus. (Privatfoto).
Ulven fotograferet af et autokamera ved en fodringsplads for råvildt syd for Herning. Den er næppe alene, mener direktøren for Naturhistorisk Museum i Aarhus. (Privatfoto).

Biologer fra Naturhistorisk Museum i Aarhus er gået på en usædvanlig jagt i dag: jagten på ulvelort.

- Vi ønsker for god ordens skyld at fastslå med videnskabelig sikkerhed, at det er en ulv, der er fotograferet, så vi skal have indsamlet noget dna, siger Bo Skaarup, direktør for Naturhistorisk Museum.

- Men det er blot en formalitet. Med de særdeles gode og skarpe billeder, vi har fået, er der slet ingen tvivl: Det er tydeligvis en ulv.

Billederne er taget med et autokamera i Harrild Hede syd for Herning. Kameraet er sat op på en krondyrfoderplads af lokale lodsejere.

Flere på spil
Ulven ved Herning er endnu en i rækken af obervationen af en ulv i Thy i efteråret, som senere blev fundet død. Yderligere er der også gjort observationer i Vestjylland og for to uger siden ved Bryrup i Midtjylland.

Ifølge Bo Skaarup tyder meget på, at der er flere ulve løs i den jyske natur.

- Ulve har en stor aktionsradius og kan sagtens løbe en strækning på 100 kilometer i døgnet. Men vi har en række observationer forskellige steder på nogen lunde samme tidspunkter, så efter al sandsynlighed er der tale om flere ulve på tværs af det midtjyske bælte.

- Hvad er årsagen til, at ulve efter næsten 200 års fravær i den danske natur, pludselig kommer hertil, og ikke kun en enkelt strejfer?

- Få lande i Europa har så stort et vildtantal på grund af jægernes vildtpleje som Danmark. Den danske natur er faktisk fortræffelig til ulve. Her er mange øde naturområder med masser af fødemuligheder - grævlinge, harer, egern, fasaner og råvildt.

- Men det har der på den anden side altid været, så formentlig skal årsagen ikke søges her, men dér hvor de kommer fra, formentlig det nordlige Tyskland. Der kan være sket noget, så de fortrækker, f. eks. kan de være blevet for mange og er nødt til at udvide jagt-territoriet.

Et toprovdyr
Bo Skaarup betegner ulven som et toprovdyr, men understeger, at den ikke er farlig for mennesker. Myten om Store Stygge Ulv og de tre små grise og eventyret om Rødhætte og ulven er langt fra virkeligheden, siger han.

- Ulven er traditionelt fremstillet som ond og farlig, som regel ud fra nogle religiøst eller kulturhistorisk betingede forestillinger. Vi skal helt tilbage til begyndelsen af 1800-tallet for at finde et tilfælde, hvor en halvtam ulv dræbte en svensker. Ulven holder sig for sig selv og er sky, så man kan sagtens gå i skoven uden at blive ædt. Man skal ikke være bange.

EU-beskyttet
Uanset hvad: Hvis den har tænkt sig at slå sig ned her i kongeriget, så har den lov til det. Faktisk er vi i kraft af EUs habitatslovgivning forpligtet til at tage os godt af den.

- EU-lovgivningen siger helt klart, at vi skal værne om den, hvis den kommer. Den har fuldt ud lov til at være her og have det godt. Der er heller ikke grund til andet. For folk som mig, altså naturinteresserede, er det en gave til det danske dyrerige, hvis vi har fået sådan en art hos os, så det ikke bare er de nordligste skandinaver, der har spændende rovdyr som ulv, los og bjørn, siger Bo Skaarup.

Fra hajer til ulve
Han begyndte 1. februar i jobbet som direktør for Naturhistorisk Museum. Tidligere var han direktør for hajerne i Kattegatcenteret i Grenaa.

- Man kan ikke bede om nogen bedre start - at blive ledsaget ind i et nyt job af ulve. Hajer var godt nok spændende, men det skal jeg love for ulve også er, siger Bo Skaarup.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere