Astrid Krag: Læger må ikke investere i egen branche

Enhver tvivl om lægers interesseforhold skal fjernes til fordel for patientsikkerhed, mener sundhedsministeren

Foto: Joachim Adrian
Foto: Joachim Adrian

Læger, farmaceuter, sygeplejersker, jordemødre og en række andre faggrupper i sundhedssektoren skal fremover ikke investere mere end 300.000 kroner i medicinalindustrien.

Og sundhedspersoner skal offentliggøre deres indtjening fra hver lægemiddelvirksomhed, de er tilknyttet.

Sådan lyder de konkrete og længe ventede anbefalinger fra et ekspertudvalg, som sundhedsminister Astrid Krag (SF) har bestilt.

Gruppen af eksperter har brugt et år på at udarbejde nye retningslinjer, som skal mindske sammenblandingen af interesser mellem sundhedspersonale og lægemiddelindustrien og skabe større åbenhed, skriver Politiken.

Men allerede nu går Krag endnu videre - hun kræver et totalt opgør med lægers mulighed for at købe aktier eller anparter i deres egen branche:

- For mig er det et spørgsmål om at veje afgrænsningen af lægernes frihed til at investere i medicinalbranchen op mod patientsikkerheden. Og her må hensynet til patienten veje tungest.

- Der bør være rene linjer, og derfor skal lægerne ikke investere. Det er ikke et spørgsmål om beløbsstørrelsen, siger Astrid Krag til Politiken og tilføjer, at hun "vil lytte til indvendinger", før rapporten offentliggøres i maj.

Lægeforeningen raser over ministerens holdninger:

- Det er vigtigt at skelne imellem, om lægen i sit konkrete arbejde har mulighed for at påvirke udskrivning af medicin eller ikke har det. Vi er helt med på at lade os underkaste en vurdering.

- Men et forbud mod at eje aktier er helt ude af proportioner, siger formand Mads Koch Hansen til Politiken.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere