Seks ud af ti: Skolelærerne skal makke ret

Forsker: Lærerne går svækkede ind til afgørende forhandlinger om arbejdstid

Læs også: Kampklare lærere væbner sig til lockout

Måneders kampagner, læserbreve, debatter, videoer på Youtube med dansende gangvagter og 700 lærere på charmekursus har ikke ændret danskerne holdning til spørgsmålet om mere undervisningstid

62 procent af danskerne er således enige om, at lærerne skal have flere timer foran kateteret. Det viser en ny undersøgelse, som analysebureauet Wilke har lavet for Avisen.dk.

Det er omtrent det samme resultat, som en meningsmåling i Politiken viste i november måned sidste år før slaget om lærernes arbejdstid for alvor var skudt i gang.

- Lærerne er bagud på point, siger arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet op til tirsdagens afgørende forhandlinger om den ny arbejdstidsaftale for lærerne.

Folkestemning har betydning
Ifølge undersøgelsen blandt 501 danskere, er 61 procent af danskerne enig i, at lærerne skal undervise mere. 24 procent mener, at lærerne underviser tilpas mange timer i forhold til deres arbejdstid.

Folkestemningen har betydning for lærernes muligheder for at opnå et godt resultat, vurderer Flemming Ibsen. Det handler om den sympati, de kan forvente at møde, hvis det kommer til faglig krig – strejke eller lockout.

- Det er helt afgørende. I enhver konfliktsituation er det den part, der har den offentlige mening bag sig, der står stærkest. Derfor svækker det lærernes position. Deres mulighed for at undgå KL’s krav er jo at gå i konflikt på et grundlag, som kun mindretallet bakker op om, siger Flemming Ibsen.

Lærerne: Vi siger også ja til mere undervisning

Danmarks Lærerforening afviser, at de har tabt slaget.

- Vi er allerede i gang med at en udvikling, der giver mere undervisning. Ude i kommunerne bliver der lavet mange lokale aftaler om det. I Roskilde blev der lavet en ny aftale i forgårs, siger Gordon Ørskov Madsen, formand for overenskomstudvalget og forhandler for Danmarks Lærerforening.

I forhandlingerne med KL, har lærerforeningen tilbudt en løsning, der giver mulighed for fem timers sammenhængende undervisning om dagen.

Den del af KLs udspil, lærerne ikke kan acceptere, er arbejdstidsreglerne. Ifølge lærerne selv vil det betyde, at de kan kaldes på arbejde i weekenden uden varsel eller pålægges otte timers videreuddannelse om ugen i tre måneder oveni deres øvrige opgaver.

- Vi er kun interesseret i mest mulig undervisning af god kvalitet. Men kvaliteten skal med, og det kræver forberedelse, siger han.

Forældre bakker op
Gordon Ørskov Madsen peger på, at et overvældende flertal af forældrene til danske folkeskoleelever støtter lærernes krav om en arbejdstidsaftale, der blandt andet sikrer tid til forberedelse og forældresamarbejde.

Det viser en undersøgelse foretaget af Epinion for Danmarks Lærerforening.

- Det, der også gør mig glad, er, at i de undersøgelser, man har lavet blandt forældre til børn i skole, hver gang viser, at de er enormt tilfredse med deres egen skole. Forældrene må være dem, der ved allermest om det, siger Gordon Ørskov Madsen.

Regeringen prestige på spil
Regeringens folkeskole-reform skal blandt andet finansieres ved, at lærerne går med til at undervise mere. Af den grund er lærernes arbejdstid højt oppe på den politiske dagsorden.

Reformen af folkeskolen hænger sammen med KL's krav om, at lærerne skal bruge færre af deres timer på forberedelse og flere på undervisning.

- Det ville være et meget stort nederlag for regeringen, hvis de ikke får gennemført det her. Folkeskolereformen er en af de store prestigeprojekter, og de har sat meget på spil, siger politisk kommentator Rasmus Jønsson.

Derfor vil det politiske pres på lærerne intensiveres i de kommende dage, spår han.

- Det ville få stor opmærksomhed, hvis det ikke skulle lykkes for regeringen. Den her skal hjem! siger Rasmus Jønsson.

Læs også: Lockout: Sådan kan kommunerne smide lærere ud

Læs også: Glæd dig: 12 bonusdage i 2013

Læs også: 17-årige Emma: Jeg gør det ikke længere gratis

Læs også: Nye tal: Vi arbejder faktisk 12 minutter mere

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere