Myten om tudsegamle mødre aflives

Ny undersøgelse afliver myten om den karriere-fikserede barnløse kvinde

(Foto: Stine Larsen)
(Foto: Stine Larsen)

Læs også: GUIDE: Sådan tjener du 25.000 på jobbet du ikke fik

Danske kvinder får børn alt for sent, fordi de har så travlt med at kravle op ad karrierestigen.

Det hører man igen og igen - senest i forbindelse med nye tal, der viser, at kvinder over 40 får børn som aldrig før.

Men en ny undersøgelse punkterer myten om, at det er karrieren, som udsætter børneplanerne.

Den viser nemlig, at kun 13 procent af de adspurgte har udsat børnene på grund af studie eller job, og kun en halv procent har fravalgt børn på grund af karriere. Det viser undersøgelsen, som analyseinstituttet Wilke har lavet for Avisen.dk.

- For de fleste er uddannelse og karriere ikke en barriere. I Skandinavien har vi nogle gode familiepolitikker, som gør det muligt for kvinder både at have en ordentlig tilknyttet til arbejdsmarkedet og at stifte familie, siger sociolog og forsker i børn og familie, Mai Heide Ottosen.

Vi har fået en ekstra ungdom
Undersøgelsen viser, at det i stedet er lysten, der afgør tidspunktet. Over halvdelen svarer, at de simpelthen fik børn, da de havde lyst, uafhængig af studie og job.

Danskerne bliver i gennemsnit ældre og ældre, inden parcelhuset fyldes af barnegråd og trippende fødder.

Ifølge Mai Heide Ottosen skyldes det, at vi har fået en ekstra fase i livet, der ligger mellem ungdommen og voksenlivet.

- De år bruger man typisk på at finde sine egne ben at stå på og afprøve forskellige ting, inden man slår sig til ro. Det betyder, at der går længere tid, inden man bliver en forpligtet voksen med ansvar for andre mennesker, forklarer Mai Heide Ottosen.

Hos mange moderne mænd og kvinder strækker den fase sig op til 30-35-års-alderen, og først derefter melder lysten til børn sig.

Svært at undvære skituren
Det billede genkender sociolog og fremtidsforsker Birthe Linddal.

- Den udstrakte ungdom er en stor del af forklaringen. De fleste vil gerne nå en hel masse, inden de får børn. Og når man først er vant til at træne hver morgen, gå på café og tage på skitur, er det svært at give afkald på, siger Birthe Linddal.

Samtidig bliver børnene ophøjet til en nærmest hysterisk position, så der netop ikke er plads til for eksempel at træne eller dyrke egne interesser, når børnene først er kommet ind i familien, siger Birthe Linddal.

- Børn i dag fylder meget. Hvis de ikke var så meget i fokus, ville man måske netop kunne overkomme at få dem tidligere eller få flere. Engang var det jo i orden at sende børnene i seng, fordi nu skulle de voksne have alenetid, eller sætte den store på ti år til at passe de små, hvis man skulle noget, forklarer hun.

Selvom undersøgelsen viser, at vi får børn, når vi har lyst, pointerer Birthe Linddal, at vores valg er styret af mange ting, uden vi er klar over det.

- Vi vil gerne føle, at vi selv styrer vores liv, men vi bliver jo påvirket af det samfund, vi lever i. Og i vores samfund får man typisk points ved at prioritere uddannelse og karriere, hvorimod det ikke giver så høj status at få børn tidligt, forklarer hun.

Læs også: Ministres børn forgyldes med pensionspenge

Læs også: Utrolig: Far til 88 børn

Læs også: GUIDE: Sådan tjener du 25.000 på jobbet du ikke fik

Se de kendtes skøre babynavne HER

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere