EU: Dansk økonomi tabte pusten i 2012

Lunken vurdering af dansk økonomi fra EU-Kommissionen - men forventning om at der så småt kommer skub på igen

Der er hverken stor jubel eller alvorlige advarsler over dansk økonomi i EU-Kommissionens økonomiske vinterprognose, der bliver offentliggjort fredag i Bruxelles.

Under overskriften "vinder gradvist trækkraft" beskriver kommissionen en økonomi, der i anden halvdel af 2012 led under et uventet fald i eksporten og privatforbrug, der blev trukket ned af faldende forbrugertillid.

Regeringens forsøg på at få gang i forbruget, blandt andet ved at give danskerne mulighed for at hæve deres efterlønskroner, får også en lunken karakter.

Kommissionen konstaterer, at dén manøvre "kun havde begrænset indflydelse på forbruget og i stedet har øget den private opsparing".

Vurderingen er, at det private forbrug steg med bare 0,6 procent, og at den begrænsede økonomiske aktivitet kan aflæses på den historisk lave beskæftigelse med en arbejdsløshed på 7,7 procent.

Kommissionen tror på, at den danske økonomi langsomt er ved at genrejse sig - med en forventet vækst på 1,1 procent i 2013 og 1,7 procent i 2014.

Det skyldes blandt andet en tro på, at udlandets efterspørgsel efter danske varer vil vokse, hjulpet af skattelettelser for investeringer og en fortsat lav rente. Omvendt er der dog ringe tillid til, at der kommer gang i byggeriet.

Det ventes også at gå trægt, men dog fremad, med at få gang i det private forbrug med forventet en procents vækst i 2013 og to procent i 2014.

Først i 2014 tror kommissionen, at de danske priser er så konkurrencedygtige, at eksporten vokser mere end importen - blandt andet fordi øget produktivitet er med til at lægge en dæmper på lønnens andel af danske varer.

Der er dog også en advarsel om, at de foreløbig magre resultater af regeringens forsøg på at få gang i den hjemlige efterspørgsel kan blive forlænget og dæmpe virksomheders appetit på at investere - trods skattelettelser.

Til gengæld kan Danmark takket være sin tætte forbindelse til eurozonen se frem til at nyde gavn af en forventning om, at resten af verden er ved at få øget tillid til økonomien i eurolandene.

Det offentlige underskud i Danmark vil ifølge kommissionens prognose falde en smule - til 2,7 procent af BNP - i år, men til næste år stige til 2,8 procent som resultat af, at væksten bliver lavere end hidtil ventet og der derfor kommer færre skattepenge i statskassen.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere