Tusindvis af grækere demonstrerer i Athens gader

Omkring 50.000 mennesker er på gaden i Grækenlands hovedstad Athen. Strejke har ramt fly, færger og hospitaler

Tusinder var på gaden i Athen i demonstrationer mod regeringen. (Foto: AP)
Tusinder var på gaden i Athen i demonstrationer mod regeringen. (Foto: AP)

Landets første generalstrejke i år har onsdag ramt det dybt forgældede Grækenland. Demonstrationerne har lammet fly- og færgetrafikken samt hospitaler.

Adskillige flyafgange er aflyst, og bemandingen på hospitaler er på et minimum. Færgefarten er ligeledes berørt af den omfattende strejke, og færgerne ligger stille i havnen.

Flere end 60.000 mennesker deltager i demonstrationer flere steder i den græske hovedstad, Athen. Protesterne er rettet mod de omfattende sparepakker, der har betydet skattestigninger og lønnedgang for den græske befolkning.

Læger, advokater og lærere tager del i protesterne, der er organiseret af fagforeninger i såvel privat som offentlig regi.

- Alle, jeg kender, er arbejdsløse, siger den 28-årige Alexandra Papadatou, der er økonom uden job.

- Jeg er på gaden og kæmper for, at denne regering, der vedtager alle disse sparepakker, vil falde, tilføjer hun.

Det radikale venstrefløjsparti Syriza, der står i spidsen for oppositionen i Grækenland, vil bruge generalstrejken som springbræt til at vælte den konservative premierminister, Antonis Samaras regeringskoalition.

- Samara-regeringens seneste politik skal mødes med offentlig opstand. Generalstrejken skal være startskuddet på denne opstand, lyder det fra Syriza i en erklæring.

Seks år i træk har det hårdt forgældede Grækenland været i recession. For at undgå statsbankerot har landet modtaget adskillige internationale redningspakker for at få den dårlige økonomi tilbage på sporet.

Siden 2010 har EU og Den Internationale Valutafond bevilget 240 milliarder euro i redningslån til Grækenland.

Sammen med lånene er fulgt en række omfattende sparekrav, der har været svært at sluge for grækerne. Blandt andet skal Grækenland nedlægge 25.000 servicejob i løbet af 2013, og det kan føre til yderligere protester.

1 af 3 (Foto: AP)
2 af 3 (Foto: AP)
3 af 3 Tusinder var på gaden i Athen i demonstrationer mod regeringen. (Foto: AP)
0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere