Døende brandmænd får nej til erstatning

70 brandmænd fra hele landet har anmeldt kræft som arbejdsskade efter Avisen.dks artikler om overdødelighed blandt brandmænd. Nu har de to første fået svar, og svaret er nej

Brandmand Jørgen Larsen skal dø om få måneder. Hans største bekymring er, at han efterlader konen i dyb gæld, fordi myndighederne ikke vil anerkende hans kræft som arbejdsskade.
Brandmand Jørgen Larsen skal dø om få måneder. Hans største bekymring er, at han efterlader konen i dyb gæld, fordi myndighederne ikke vil anerkende hans kræft som arbejdsskade.

Læs også: Brandmand? Sørg for at få kræft i Australien

To sjællandske brandmænd får ingen erstatning, selvom de har internationale forskeres ord for, at deres job kan have givet dem kræft.

Brandmændene har fået hastebehandlet deres sager, fordi de var døende, da de anmeldte deres arbejdsskader.

De er de første, der har fået færdigbehandlet deres arbejdsskadesager efter Avisen.dks artikler om overdødelighed blandt brandmænd på grund af kræft.

Afgørelserne indikerer, at det ser sort ud for flere af de 91 brandmænd, der lige nu håber på at få erstatning. Arbejdsskadestyrelsen (ASK) bekræfter, at der er flere afslag på vej.

'Det er uanstændigt,' siger Kjeld Jensen, der er arbejdsskadekonsulent i fagforeningen 3F.

Han er forarget over, at det kun er brandmænd med udvalgte kræftformer, der har en reel chance for at få erstatning.

- Mange forskere har efterhånden sagt, at der er begrundet mistanke for at tro, at brandmænd får kræft på jobbet. Det burde være dokumentation nok, siger arbejdsskadekonsulent Kjeld Jensen.

Det er nemlig de færreste kræftformer, der står på den liste, som ASK har over arbejdsrelateret kræft. Dermed skal de kræftramte danske brandmænd igennem et nåleøje for at få erstatning.

Pas på! Du kan få 'forkert' kræft
Den ene af de to sjællandske brandmænd kan ikke kommentere det nej, han har fået. Han døde den 21. januar.

Hans fejl var, at han havde kræft i tarmsystemet. En kræftform, der ikke står på ASKs liste over 'rigtige' kræftformer.

Den anden brandmand lever stadigvæk, men på lånt tid.

Hans fejl er, at han har kræft i hjernen. Det står heller ikke på listen.

Læs hele hans historie her: Dødsdømt om 2-7 måneder: Giv mig ro i graven

Ifølge Rikke Nissen, der er chefkonsulent i ASK, vil det primært være brandmænd med prostatakræft, testikelkræft og Non-Hodgkins lymfom (særlig lymfekræft, red.), der får anerkendt deres arbejdsskade.

Tilbage er der nogle få kræftformer, men de bliver kun anerkendt på betingelse af, at den enkelte brandmand har været udsat for bestemte kræftfremkaldende stoffer.

- Brandmænd med for eksempel lungekræft, hudkræft, næse-bihulekræft kan få anerkendt deres sygdom, hvis de har været udsat for asbest, formaldehyd og dioxin, siger Rikke Nissen fra ASK.

Bedre at være kræftsyg brandmand i Australien
Hvis de to sjællandske brandmænd havde boet i Australien eller Canada havde de fået erstatning.

I begge lande anerkender lovgiverne, at kræft i maven og hjernen er kræftformer, der hænger tæt sammen med det at slukke ildebrande.

I både Australien og Canada har myndighederne anerkendt henholdsvis 12 og 14 kræftformer som erhvervssygdomme for brandmænd. De to landes beslutninger er baseret på international forskning.

I Danmark mener myndighederne ikke, at der er forsket nok i kræft blandt brandmænd.

- Brandmænd får svært ved at få anerkendt kræft som arbejdsskade, så længe der ikke ligger noget forskning, der mere præcist siger, hvorfor de bliver syge af at være brandmænd, siger Rikke Nissen fra ASK.

Er det så ikke at holde brandmændene for nar, når ASK siger, at alle kræftsyge skal anmelde deres arbejdsskade?

- Vi har et stort ønske om at få undersøgt, om der er noget om den her sammenhæng eller ej. Det kan vi kun, hvis alle kræftsyge brandmænd anmelder deres sygdom, så svaret er nej.

Skal selv være detektiver
Ifølge Brandfolkenes Organisation er det ikke Arbejdsskadestyrelsen, den er gal med.

Når en kræftform ikke står på ASKs liste, siger loven nemlig, at der er omvendt bevisbyrde. Det betyder, at det bliver op til den syge at bevise, at det er arbejdet, der har gjort ham syg.

- Det er forkert, at lovgivningen forskelsbehandler brandmænd med kræft. Politikerne bør gøre som deres kolleger i Australien eller Canada, siger næstformand Tommy Kjær.

Brandfolkenes Organisation har anket de to færdigbehandlede sager.

Afsløret: Se de billeder brandchefer vil skjule her

Læs også: Sindssyg brandmandsøvelse: Faldt ned i elevatorskakt med hovedet først

Læs også: Brandmænd: Vi pisser i bukserne på øvelserne

Læs også: Kræftdiagnose: Ejgils kolleger dør som fluer

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere