Død advokat skal for retten

Sergej Magnitskij skal dømmes for skattesvindel - uanset at han døde i fængslet i 2009 som 37-årig. Kritikere kalder det 'absurd' og et forsøg på at rense systemet

AP-foto af gravstenen over advokat Sergej Magnitskij
AP-foto af gravstenen over advokat Sergej Magnitskij

Sergej Magnitskij anklagede russiske tjenestemænd for skattesnyderi.

Som det er hørt før, vendte myndighederne anklagen mod ham selv og i 2008 blev han fængslet.

Som 37-årig døde han i fængslet i 2009.

Da USA brugte bl.a. denne sag til at kritisere Rusland for den måde de behandler fanger på svarede ledelsen i Moskva med et forbud mod, at amerikanere kan adoptere forældreløse russiske børn.

I dag skulle en retssag - ifølge BBC - indledes i Moskva mod Magnitskij.

Moskva Times kalder retssagen 'absurd'.

'Det er et patetisk forsøg på at føre russerne bag lyset og et forsøg på at dække over et lovbrud som magthaverne i Kreml står bag', står på der avisens hjemmeside.

Sergej Magnitskij afdækkede, hvad han selv kaldte et netværk af korruption, hvor højtplacerede embedsmænd har svindlet sit til over en milliard kroner.

Da han anmeldte den sag blev han selv anholdt på mistanke om skatteundragelse.

Så sent som i december blev en fængselslæge frikendt for uagtsomhed i forbindelse med Magnitskijs død.

Russiske domstole fastslog dengang, at han døde af betændelse i bugspytskirtlen.

Kongressen i USA vedtog sidste år den såkaldte Magnitskij-lov, som pålægger amerikanske myndigheder at offentliggøre navne på russere som kan være involveret i dødsfaldet i fængslet. De kan blive nægtet adgang til USA.

Flere medier har skrevet, at efterforskning har vist, at Magnitskij blev mishandlet i fængslet og blev nægtet lægebehandling.

Sergej Magnitskij arbejdede for advokatselskabet Firestone Duncan, der bl.a. repræsenterede et invensteringsselskab, Hermitage Capital. Han påstod at papirer beslaglagt af det russiske politi blev brugt til at få 'tilbagebetalt' kæmpebeløb fra skattevæsenet, skriver VG Nett.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere