Den danske Guantanamo-fange

Slimane Hadj Abderrahmane tilbragte 747 dage i den amerikanske fangelejr i Cuba, beskrevet som 'en høj trussel mod USA, dets interesser og allierede'

Slimane Hadj Abderrabmane i interview med arabisk TV-station (Skærmfoto: Lars Krabbe)
Slimane Hadj Abderrabmane i interview med arabisk TV-station (Skærmfoto: Lars Krabbe)

Slimane Hadj Abderrahmane meldes død i Syrien.

Han blev som dansk statsborger tilfangetaget i december 2001 og overført til Guantanamo-lejren i Cuba året efter som mulig terrorist.

Efter 747 dage i fangenskab blev han i 2004 flyttet til Danmark, hvor han blev løsladt.

I 2007 blev han dømt for tyveri af to pas og tre dankort, som sammen med bedrageri for 100.000 kroner gav ham en dom på ti måneders fængsel.

Han var, da tyveriet foregik, ansat ved Post Danmark i Greve.

LÆS OGSÅ: Dansk Guantanamofange kan være dræbt i Syrien

Baggrunden for hans anbringelse på ubestemt tid i Guantanamo var, fremgår det af en efterretningsrapport, som i 2011 blev frigivet af Wikileaks. Rapporten, som er er dateret december 2003, er underskrevet af generalmajor Geoffrey D. Miller, der samtidig skriver i rapporten at Slimane Hadh Abderrahmane stadig havde efterretningsmæssig værdi for amerikanerne - næsten to år efter, at han var blevet fløjet til Cuba fra Afghanistan.

Slimane Hadj Abderrahmane blev taget til fange i december 2001 og overført til Cuba i starten af 2002.

I 2004 blev han udleveret til Danmark hvor han blev løsladt.

Ifølge den amerikanske rapport blev Slimane Hadj Abderrahmane vurderet til at være tilknyttet terrorgruppen GSPC og derudover vurderet til at være sympatisør af Al Qaida.

Wikileaks har lækket over 700 rapporter om fangerne i Guantanamo Bay. Rapporterne viser, hvordan det amerikanske militær vurderede de mænd, der blev taget til fange under USAs krig mod terror.

Dokumenterne viser samtidig, at de amerikanske oplysninger, der blev brugt til at begrunde en fortsat tilbageholdelse af fangerne er stærkt tvivlsomme.

Bl.a. bygger rapporter, der blev brugt til at tilbageholde over 230 fanger, på oplysninger fra blot otte fanger i lejren.

Alle otte fanger betegnes i rapporter som upålidelige og flere af de otte blev systematisk udsat for en behandling, som lederen af lejrens militærkommission og domstol Susan Crawford i 2009 betegnede som tortur, herunder langtidsisolation, seksuel ydmygelse og nedkøling.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere