Græsk politi fuskede med billeder

Græsk politi brugte photoshop til at skjule, at to bankrøvere havde fået tæsk i politiets varetægt

En af de anholdte unge mænd under anholdelsen (til højre) og på det efterfølgende 'mugshot', som politiet sendte ud. (Foto: AP)
En af de anholdte unge mænd under anholdelsen (til højre) og på det efterfølgende 'mugshot', som politiet sendte ud. (Foto: AP)

Flere menneskerettighedsgrupper har længe kritiseret græsk politi for at opføre sig voldeligt overfor immigranter og og andre fanger, som de har haft i deres varetægt. Nu har en helt speciel sag fået sindende ekstra meget i kog hos Amnesty International.

I sidste uge blev en gruppe på fire unge bankrøvere anholdt af politiet under et forsøg på at røve bankerne ATEbank og Hellenic Postbank, der ligger i den nordlige by Kozani.

Snyd med skader
Billeder af mændene, der var i alderen 20-25 år, blev vist i flere medier og bar tydeligt præg af, at de havde fået en yderst hårdhændet behandling under anholdelsen.

Men da politiet i weekenden sendte fotos ud af røverne, var det tydeligt, at antallet af skader i deres ansigter var reduceret, og at billederne havde været igennem et billedbehandlingssystem.

Justitsminister Nikos Dendias har indrømmet, at billederne var blevet bearbejdet i Photoshop, men at det var fordi, at de skulle være mere genkendelige for offentligheden.

- Der blev brugt Photoshop, og jeg har, ligesom mange andre, stillet spørgsmål til hvorfor, sagde Dendias til flere græske medier i weekenden og fortsatte:

- Hvis de ikke var blevet billedbehandlet, så ville den almene borger ikke være i stand til at genkende dem, sagde han og understregede, at han mente, at skaderne var sket, da mændene modsatte sig anholdelse - ikke i fængslet efterfølgende.

Mor til indsat: Politiet bruger torturmetoder
Det strider imod anklager fra flere af de fængsledes familiemedlemmer. Herfra lyder det, at politiet har overfaldet mændene inden for fængslets fire vægge.

- Politiet i Grækenland følger eksemplerne på tortur fra Guantanamo-fængslet, skriver en af mændenes mor i et brev, der er sendt til flere græske medier.

- Min søn - og de andre, der er blevet arresteret - bliver ikke behandlet som andre forbrydere. De bliver behandlet med mere had, fordi de er anarkister, skriver hun videre.

Kræver undersøgelse
Oppositionen har kritiseret ministerens udtalelser og kræver nu en undersøgelse af forløbet. Det samme gør Amnesty International, der anklager politiet for at udøve tortur.

- De græske myndigheder kan ikke bare photoshoppe deres problemer væk. Denne kultur af ugerninger, der går ustraffet hen, skal stoppes, siger Marek Marczynski, der er talmand for Amnesty International.

I oktober sidste år blev 15 demonstranter angiveligt tortureret af politiet efter en demonstration.

1 af 2 En anden af de anholdte mænd under anholdelsen (til venstre) og på det efterfølgende 'mugshot', som politiet sendte ud. (Foto: AP)
2 af 2 En af de anholdte unge mænd under anholdelsen (til højre) og på det efterfølgende 'mugshot', som politiet sendte ud. (Foto: AP)
0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere