Hækkerup: Jeg har stadig tillid til dømte generaler

To danske topofficerer kan sagtens beholde deres kasketter trods påtale i notat-sag, mener forsvarsministeren

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) har ingen problemer med, at de to danske topofficerer, generalløjtnant Poul Kiærskou og generalmajor Henrik Røboe Dam, beholder deres job i militæret til trods for deres rolle i den såkaldte papkasse-notat sag.

Det slår ministeren fast, efter at det onsdag blev officielt, at de to generaler får en påtale for at have oplyst forkerte tal til daværende forsvarsminister Søren Gade (V) om antallet af tilfangetagne irakiske fanger.

- Jeg har tillid til, at de kan passe deres arbejde. Jeg har også tillid til, at de forstår alvoren i denne sag, og så må man også konstatere, at det er forsvaret selv, der har rejst sagen og er kommet med den oprindeligt, siger Nick Hækkerup og tilføjer:

- For mig er det vigtigt, at vi er åbne om fejlene og lærer af dem.

Nick Hækkerup begrunder sin tillid med, at han i sin tid som minister har arbejdet tæt sammen Poul Kiærskou og Henrik Røboe Dam, der i dag er henholdsvis Danmarks repræsentant i Nato og nuværende chef for flyvevåbnet.

Poul Kiærskou og Henrik Røboe Dam har henholdsvis fået en advarsel og en irettesættelse af Forsvarsministeriet. Dermed følger ministeriet lederen af den tjenstlige undersøgelse, der i sin beretning indstillede, at de to generaler fik disciplinærstraffe.

- Torben Melchior er jo ikke nogen hr. Hvem-som-helst. Han er tidligere præsident for Højesteret, og når han har undersøgt sagen meget grundigt og giver den indstilling, som han gør, synes jeg, det er mest fornuftigt at følge hans indstilling, siger Nick Hækkerup.

Tjenestemandsundersøgelsen handlede om, hvor mange irakere Danmark havde taget som fanger, siden Danmark gik ind i krigen i Irak i 2003.

Svaret lød på 198 irakere, men tallet viste sig ikke at være rigtigt.

Hærens Operative Kommando, som Poul Kiærskou dengang var chef for, vidste, at fangetallet var usikkert, men højere, måske 500.

Forsvarskommandoen, hvor Henrik Røboe Dam dengang var operationschef, ville dog ikke have de højere tal med i svaret. Og det bøjede Kiærskou sig for.

Sagen kom for en dag i 2011, da forsvaret fandt det såkaldte papkassenotat, hvor manøvren i 2007 var beskrevet af en unavngiven officer fra hæren.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere