Skoler: Bagudbetalt SU kan stoppe massivt SU-misbrug

Gør uddannelsesstøtte bagudbetalt i den nye SU-reform - og brems SU-misbruget

(Foto: Carsten Andreasen)
(Foto: Carsten Andreasen)

Læs også: SU-rytteri: Startede 40 forskellige studier

Et let greb kan komme SU-rytteri til livs. Direktør for erhvervsskolerne foreslår, at man ændrer udbetalingen af SU.

Forslaget, der falder op til de politiske forhandlinger om en ny SU-reform, ser ud til at kunne samle bred politisk opbakning.

Mens man stort set alle andre steder skal yde, før man kan nyde, så er det ikke sådan med SU. SU bliver udbetalt i starten af den måned, du begynder på uddannelsen.

- Gør nu den SU bagudrettet, så eleverne først får SU, når de er mødt op. Det er med til at stoppe SU-rytteriet, siger Lars Kunov, direktør for Danske Erhvervsskoler.

5.753 kroner uden at møde op
Det er nemlig en let sag at snyde sig til SU. Hvis man melder sig ind på et studie, får man SU fra første dag. Også hvis man overhovedet ikke viser sig på studiet.

Inden skolen når at registrere ens totale fravær og kontakte en, er det for sent at standse anden måneds udbetaling.

5.753 kroner i lommen om måneden. Oveni er der mulighed for at tage SU-lån for 2.943 kroner oveni til en meget lav rente og uden tilbagebetaling foreløbig.

SU-rytteri er et stort problem på erhvervsskolerne, og med en ny reform af kontanthjælpen, kan det blive værre. Alt at flere unge skal tvinges til at tage en uddannelse, ved at man tager muligheden for kontanthjælp fra dem. det gør det attraktivt at cykle ud og ind af ungdomsuddannelser og hæve SU i årevis.

S: Ingen grund til svære redskaber
Lars Kunov mener, at det kan bremses ved at først at udbetale SU-en ved slutningen af måneden. Ligesom løn eller dagpenge.

Læs også: Sådan kommer du gennem studiet uden gæld

- Der skal være tilstedeværelse på uddannelsen, før man kan få SU. Det kan hjælpe noget på misbruget, siger Lars Kunov.

Den nye SU-reform forhandles på plads blandt de kommende måneder, og forslaget fra Erhvervsskolerne bliver positivt modtaget.

Mette Reissmann, ordfører på SU-området for Socialdemokraterne, er meget positiv overfor forslaget.

- Det lyder meget fornuftigt. Der er ingen grund til at løse problemer med svære redskaber, hvis det kan gøres enkelt. Det vil vi tage med til forhandlingerne, siger Mette Reissmann.

2.500 begyndt på syv eller flere uddannelser
Læs også: Hvor får du mest, SU eller kontanthjælp?

Ifølge hende var der i 2011 63.803 personer, der begyndte på en ungdomsuddannelse eller en voksenuddannelse på folkeskoleniveau. 2.500 af dem var startet på syv eller flere uddannelse tidligere.

- Der er ingen tvivl om, at der skal gøres op med SU-rytteri, siger Mette Reismann.

Også Dansk Folkeparti er meget positiv overfor forslaget.

- Hvis det kan have en effekt mod SU-rytteri, så skal vi bringe det i anvendelse. Det er et af de redskaber, vi gerne vil bringe ind i forhandlingerne, siger Alex Ahrendtsen, børne -og undervisningsordfører for DF.

I Venstre vil SU-ordfører Mads Rørvig ikke kommentere konkrete løsninger op til forhandlingerne om SU-reformen.

- SU-systemet bliver udnyttet på erhvervsuddannelserne, og det er et problem, vi skal have løst. Bagudrettet SU er en løsning, jeg ikke vil udelukke, siger han.

Praktik og vejledning det egentlige problem
Enhedslisten synes derimod at debatten om SU-rytteri leder opmærksomheden væk fra det egentlige problem: At de unge ikke kan få en praktikplads.

- Jeg synes, den debat er mistænkeliggørende. Jeg har lige været på en erhvervsskole, og der var unge, der først var startet på grundforløbet som mekaniker, men havde måttet opgive, da de de ikke kunne få praktikplads. Så var de begyndt forfra på tømreruddannelsen, siger Rosa Lund.

Hun mener også, at bedre studievejledning er våbnet mod det store frafald på erhvervsuddannelsen.

Læs også: SU-rytteri: Startede 40 forskellige studier

Læs også: Det dummeste jeg har gjort er min uddannelse

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere