Skoler vil stoppe SU-misbrug med enkelt greb

Man kan snyde med SU'en, fordi den udbetales fremad og ikke tilbage. Det skal ændres, mener erhvervsskoler

Det såkaldte SU-rytteri er et stort problem på erhvervsskolerne, men et let greb kan komme problemet til livs, skriver Avisen.dk.

Direktøren for erhvervsskolerne foreslår, at man ændrer udbetalingen af uddannelsesstøtten. Forslaget, der falder op til de politiske forhandlinger om en ny SU-reform, ser ud til at kunne samle bred politisk opbakning.

- Gør nu den SU bagudrettet, så eleverne først får SU, når de er mødt op, siger Lars Kunov, direktør for Danske Erhvervsskoler til Avisen.dk.

Det såkaldte SU-rytteri handler om, at SU bliver udbetalt i starten af den måned, som man begynder på uddannelsen, og dermed er det en enkel sag at snyde.

Inden skolen når at registrere ens totale fravær og kontakte en, er det for sent at standse anden måneds udbetaling. Oveni er der mulighed for at tage SU-lån til en meget lav rente og uden tilbagebetaling foreløbig.

Den nye SU-reform forhandles på plads blandt de kommende måneder, og forslaget fra erhvervsskolerne bliver positivt modtaget. Mette Reissmann, ordfører på SU-området for Socialdemokraterne, er meget positiv over for forslaget.

- Det lyder meget fornuftigt. Der er ingen grund til at løse problemer med svære redskaber, hvis det kan gøres enkelt. Det vil vi tage med til forhandlingerne, siger Mette Reissmann til Avisen.dk.

- Der er ingen tvivl om, at der skal gøres op med SU-rytteri, tilføjer hun.

Ifølge hende var der 63.803 personer i 2011, der begyndte på en ungdomsuddannelse eller en voksenuddannelse på folkeskoleniveau. 2500 af dem var startet på syv eller flere uddannelser tidligere, lyder det.

Enhedslistens uddannelsesordfører synes derimod, at debatten om SU-rytteri leder opmærksomheden væk fra det egentlige problem: At de unge ikke kan få en praktikplads.

- Den debat er mistænkeliggørende, siger Rosa Lund.

- Jeg har lige været på en erhvervsskole, og der var unge, der først var startet på grundforløbet som mekaniker, men havde måttet opgive, da de ikke kunne få praktikplads. Så var de begyndt forfra på tømreruddannelsen, tilføjer hun.

Forslaget får heller ikke støtte fra de studerende. Erhvervsskolernes Elev-Organisation mener blandt andet, at mange vil få problemer med at betale transporten til deres uddannelse den første måned.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere