Novo får skattesmæk på 3,6 milliarder kroner

Medicinalkoncernen Novo Nordisk taber opgør om milliarder med skattevæsnet. Koncernen skal betale milliarder.

(Foto: Novo Nordisk/Mogens Carrebye)
(Foto: Novo Nordisk/Mogens Carrebye)

Den danske insulingigant Novo Nordisk har tabt en række sager til skattevæsnet og skal nu betale 3,6 milliarder kroner ekstra i skat. Det skriver Børsen.

Ekstraregningen betyder, at Novo Nordisk kommer til at betale langt mere i selskabsskat i 2012. Sidste år kommer regningen op på 7,9 milliarder kroner mod 2,8 milliarder kroner i 2011. Det svarer til over 10 procent af den samlede danske selskabsskat.

Det er handel med medicin mellem Novo-ejede selskaber i forskellige lande, der udløser det store skattesmæk. Novo har ifølge Skat brudt princippet for den såkaldte transfer pricing om, at den slags handler skal ske på markedsmæssige vilkår.

Ifølge Novos kommunikationschef, Mike Rulis, er selskabet til enhver tid involveret i en eller flere skatterevisioner.

- Nogle går mange år tilbage, og mange af dem drejer sig om transfer pricing. Jeg tror, man skal se det som en tilfældighed, at flere sager sluttede i 2012, siger Rulis til Børsen.

I både Danmark og andre lande er transfer pricing et diskussionsemne mellem myndigheder og erhvervsliv. Landene kæmper mod hinanden om at sikre sig koncernernes skattebetalinger.

Herhjemme er antallet af sager om transfer pricing steget fra 47 i 2011 til 67 sidste år. Det er udtryk for, at Skat prøver flere sager, siger Jan Pedersen, professor i skatteret ved Aarhus Universitet.

- En række af sagerne bliver der protesteret imod fra virksomhederne. Det er bestemt ikke alle, som Skat vinder. Så det er ikke kun succeshistorier for dem, siger Jan Pedersen til Børsen.

Men hvilke selskaber, der er involveret, er ikke tilgængeligt. Asger Kelstrup, partner i Deloitte, siger, at der har været en "enorm revisionsaktivitet i 2012":

- Vi har hørt rygter om, at der har været nogle store sager ind imellem. Men vi ved ikke hvem, der har været indblandet, siger han.

Bestyrelsesformand i Novo Nordisk, Steen Scheibye, ønsker ikke at udtale sig om skattesmækket, og det samme gælder for Skat.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere