Aarhus bandlyser tobaksrøg

Rygning i arbejdstiden er forbudt for de ansatte i Aarhus Kommune fra marts. Alt for vidtgående, mener HK

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

Rygepauserne hører snart fortiden til i landets næststørste kommune.

1. marts indfører Aarhus Kommune som den første i landet rygeregler, der forbyder medarbejderne at ryge i arbejdstiden. Både inden- og udendørs skal de godt 25.000 ansatte lade tobakken blive i lommer og tasker.

Sundheds- og omsorgsborgmester Thomas Medom (SF) siger til Ritzau, at rygereglerne skal sikre et sundere arbejdsmiljø, hvor ingen udsættes for passiv rygning. Samtidig får de ansatte mere tid til borgerne:

- Det giver mere kvalitet ude i skolerne, daginstitutionerne og plejehjemmene, når medarbejderne ikke skal holde pauser for at ryge. Det er en mere ansvarlig måde at bruge skattekronerne på, siger Thomas Medom.

Forbuddet omfatter også hjemmehjælpere, som er på vej fra en borger til en anden. Uanset om de kører i en af kommunens biler eller deres egen, så må de ikke ryge inden for kommunens matrikel.

- Reglerne kan ikke undgå at give diskussion og debat, men jeg er sikker på, at de i løbet af nogle år vil være helt naturlige. Ligesom vi i dag fuldt ud accepterer, at der ikke må ryges på restauranter, siger Thomas Medom.

Hos HK Kommunal Østjylland er formand Hans-Henrik Hansen enig i, at ingen ansatte bør udsættes for passiv rygning.

- Men loven havde ikke behøvet at være så streng, som den nu bliver. Der tegner sig en tendens til, at forebyggelse er blevet et andet ord for meget formynderiske love og meget strenge forbud, siger Hans-Henrik Hansen.

HK er især utilfreds med, at elektroniske cigaretter i retningslinjerne ligestilles med almindelige cigaretter, og dermed er forbudte.

Totale rygeforbud er kendt fra få private virksomheder, ligesom det er indført på et plejehjem i Helsingør Kommune. Ifølge sundhedskonsulent i Region Midtjylland Finn Breinholt Larsen bliver Aarhus dog næppe den eneste kommune med så vidtrækkende regler.

- Befolkningens holdning til rygning flytter sig hele tiden. Vi er der, hvor røgfriheden værdsættes af så mange, at kommunerne er nødt til at være på forkant med den udvikling. Også selv om der er personalegrupper, som føler sig trådt over tæerne, siger han.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere