Lolland er svag favorit til at huse atomskrald

Lolland er svag favorit til at huse atomskraldet fra Risø

Området ved Rødbyhavn på Lolland er umiddelbart en smule mere velegnet end de fem andre mulige slutdepoter for det radioaktive affald på Risø.

Det skriver Politiken fredag.

Læs også:

Se også: Danske politikere vil sende atomaffald til udlandet

Vurderingen fremgår af de seks omegnsstudier, som De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (Geus) i går afleverede til Sundhedsministeriet.

Den tvivlsomme ære som foreløbig favorit til at huse affaldet skyldes blandt andet, at lerlagene ved Rødbyhavn er »uforstyrrede« og »forventes at kunne tilbageholde et eventuelt udslip af radioaktivt materiale«. Rødbyhavn har heller ikke jordskælv eller særlige drikkevandsinteresser. Der er heller ikke nogen af den type turistattraktioner, som fremhæves under et par af de andre områder. Vurderingen af Østermarie-Paradisbakkerne på Bornholm nævner eksempelvis Brændegårdshaven.

Intet er dog afgjort endnu. For det første har eksperterne ikke klart anbefalet nogen af områderne. Man mangler en såkaldt strategisk miljøvurdering, både af de seks områder og af fortsat lagring i et såkaldt mellemlager på Risø. Det er på Risø, at hovedparten af atomaffaldet er oparbejdet i de forsøgsreaktorer, der kørte 1957-2001.

Hertil kommer, at et folketingsflertal har pålagt sundhedsminister Astrid Krag (SF) at undersøge mulighederne for, om vi kan lade udlandet tage skraldet.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere