Alkoholikerbørn skal have ret til hjælp

Kommunerne skal tilbyde børn af alkoholiker gratis behandling af deres skader under opvæksten, mener Blå Kors

Flere end 120.000 børn i Danmark lever i en familie, hvor far eller mor har et alkoholmisbrug. Det betyder en markant øget risiko for psykiatriske problemer, anbringelse uden for hjemmet eller selvmordsforsøg.

Alligevel har de belastede børn i modsætning til deres alkoholikerforældre ikke ret til behandling for de sår på sjælen, som deres opvækst kan medføre.

Det vil Blå Kors ændre med et forslag om behandlingsgaranti til børn af alkoholmisbrugere. Forslaget afleveres mandag til sundheds- og forebyggelsesminister Astrid Krag (SF) på en konference i København.

- Det kan ikke være rigtigt, at børn af alkoholikere skal betale prisen for deres forældres misbrug to gange.

- Første gang i løbet af deres opvækst, hvor de gang på gang svigtes af deres forældre og anden gang, når de senere i livet så skal betale for at gå til psykolog for at få behandlet sårene, siger Christian Bjerre, generalsekretær i Blå Kors.

Forslaget, der er underskrevet af 9367 borgere, giver børn af alkoholmisbrugere præcis samme ret til gratis behandling og hjælp, som misbrugerne selv har.

Det indebærer, at kommunerne pålægges i løbet af 14 dage at tilbyde gratis rådgivning, støtte og behandling til de børn af alkoholmisbrugere, der er påvirkede af misbruget.

Ifølge en opgørelse fra terapi og rådgivningsorganisationen Tuba under Blå Kors vil udgifterne til et terapiforløb for alkoholikerbørn i snit løbe op i cirka 15.000 kroner. Eller samlet 75 millioner kroner årligt.

- Hårdt og brutalt kan man sige, at vi i virkeligheden slet ikke har råd til at lade være med at hjælpe disse unge mennesker.

- Et barn i en familie med alkoholproblemer koster hvert år kommunen 30-50.000 kroner årligt mere end et barn fra en familie uden alkoholmisbrug, siger Christian Bjerre.

0 kommentarer
Vis kommentarer