Forsvarer: Fodlænkeflugt i weekenden er nu straffrit

Ifølge ny dom er det straffrit at flygte fremover, hvis man afsoner med fodlænke i hjemmet, mener forsvarer.

Kriminelle, der afsoner med en fodlænke i hjemmet, kan flygte og få sig en vild bytur i weekenden uden at få lagt ekstra til straffen. Det eneste, de mister, er retten til at afsone med fodlænke i hjemmet.

Det er konsekvensen af en dom i Højesteret fredag, hvor en 41-årig mand blev frifundet for at fjerne sin fodlænke og forlade hjemmet i et par timer, mens han afsonede 30 dages fængsel for vold, trusler og våbenbesiddelse, vurderer forsvarer Mikael Skjødt.

- Hvis folk vælger at bruge hullet i loven til at flygte, så kan de gøre det straffrit, indtil reglerne er lavet om. De mister kun retten til at afsone i hjemmet, siger han.

Samtidig skal staten også punge ud til alle, som afsoner en straf for fodlænke-flugt lige nu, eller som har gjort det tidligere, fordi der ikke står noget om flugt under afsoning med fodlænke på bopælen i loven.

- Alle dem, der har afsonet domme for at flygte under afsoning med fodlænke, skal nu have erstatning, samtidig med, at alle dem, som afsoner domme lige nu, skal løslades, forklarer forsvarsadvokat Mikael Skjødt.

Kriminalforsorgen har ikke kendskab til, hvor mange der afsoner med fodlænke lige nu. Sidste år afsonede der dog i gennemsnit 288 personer med fodlænke i hjemmet.

Domstolsstyrelsen kan på samme måde heller ikke oplyse, hvor mange, der er dømt for at flygte under afsoning med fodlænke.

Advokaten har konkret kendskab til 12 personer, som har fået en straf for flugt under afsoning med fodlænke. Men ifølge advokaten er der langt flere, der er dømt uberettiget, og som nu kan søge om erstatning.

Erstatningen for uberettiget fængsel ligger omkring 30.000 kroner, hvorefter erstatning for tabt arbejdsfortjeneste kommer oveni.

I udgangspunktet har flugtfanger med fodlænke fået 30 dages ekstra fængselsstraf indtil i dag.

0 kommentarer
Vis kommentarer