Nordkorea varsler atomtest: Fjenden er USA

Der er flere raketaffyringer og atomare forsøg på vej, siger det nordkoreanske militær

Nordkorea planlægger en tredje atomprøvesprængning og flere affyringer af langdistanceraketter, og deres fjende hedder USA. Det meddeler landets øverste militære organ onsdag via landets statslige nyhedsbureau, KCNA.

- Vi vi ikke lægge skjul på det faktum, at de forskellige satellitter og langdistanceraketter, som vi vil affyre, og atomtesten på højt niveau, som vi vil foretage, er rettet mod USA, lyder det fra forsvarskommissionen i Nordkorea.

Der er dog ingen ord om tidshorisonten i de militære forsøg, og det nordkoreanske regime er i forvejen kendt for at anvende hård retorik og trusler. Alligevel opfattes udmeldingen dog som et markant skridt op af eskalations-stigen.

Nyheden om de nordkoreanske atom- og raketplaner kommer efter, at de 15 lande i FN's Sikkerhedsråd tirsdag alle stemte for at skærpe sanktionerne mod Nordkorea.

Det skete som reaktion på, at styret i hovedstaden Pyongyang foretog en raketaffyring i december - et skridt, som Sikkerhedsrådet også fordømmer enstemmigt.

De to atomprøvesprængninger, som Nordkorea tidligere har gennemført, er begge blevet foretaget en til tre måneder efter, at landet har affyret en raket, der kan medbringe atomvåben.

Satellitbilleder har afsløret, at det nordkoreanske styre er i færd med forberedelser i byen Punggye-ri i den nordøstlige det af landet, hvor landets to tidligere atomprøvesprængninger blev foretaget i 2006 og 2009.

Den danske udenrigsminister Villy Søvndal (SF) sagde tirsdag, at FN-resolutionen er "et utvetydigt signal til Nordkoreas lederskab fra et enigt internationalt samfund".

- Beskeden er klar: overhold jeres internationale forpligtelser og afstå fra yderligere provokationer, sagde Villy Søvndal efter afstemningen i Sikkerhedsrådet.

Han tilføjede, at hvis Nordkorea fortsætter sin konfrontationspolitik, kan landet vente endnu strammere sanktioner og hårdere international fordømmelse.

0 kommentarer
Vis kommentarer