Jobcentre misinformerer om regler for akutjob

Fortæller ledige, at de ikke er omfattet af akutjob-ordningen, når de løber tør for dagpenge

Da Pernille Hjort, der netop har opbrugt sin dagpengeret, var til møde på sit jobcenter i Hillerød insisterede tre forskellige sagsbehandlere på, at hun ikke længere var omfattet af akutjob-ordningen. (Foto: Avisen.dk)
Da Pernille Hjort, der netop har opbrugt sin dagpengeret, var til møde på sit jobcenter i Hillerød insisterede tre forskellige sagsbehandlere på, at hun ikke længere var omfattet af akutjob-ordningen. (Foto: Avisen.dk)

Det er en udbredt misforståelse på de kommunale jobcentre, at langtidsledige falder ud af akutjob-ordningen i det øjeblik, de løber tør for dagpenge.

Syv ud af otte jobcentre oplyser fejlagtigt, at arbejdsgivere ikke kan indløse den såkaldte 'akutbonus' på 25.000 kroner, hvis de ansætter en ledig, som lige er løbet tør for dagpenge.

Hvis de 17.000-23.000 ledige, som forventes at miste dagpengeretten i første halvår af 2013, tager det budskab for gode varer, risikerer de at miste de fordele, som akutjob-ordningen giver dem.

Sådan lyder advarslen fra A-Kassernes Samvirke.

- Det kan have uheldige konsekvenser. Det kan jo betyde, at personer, som søger akutjob, ikke får det, fordi de undlader at informere arbejdsgiveren om, at der følger tilskud med, siger Verner Sand Kirk.

Tre sagsbehandlere tog fejl.

Ifølge Arbejdsmarkedsstyrelsen omfatter akutjob-ordningen ledige, der modtog dagpenge den 1. oktober 2012, og som efter ophør af dagpengeretten fortsat er medlemmer af en a-kasse.

Det var dog ikke beskeden, da Pernille Hjort, der netop har opbrugt sin dagpengeret, var til møde på sit jobcenter i Hillerød.

Her insisterede tre forskellige sagsbehandlere på, at hun ikke længere var omfattet af akutjob-ordningen.

-Jeg holdt på mit. Først da den person, der skulle forestille at være ekspert i akutjob, ringede til sin chef, fandt de ud af, at jeg havde ret, siger hun.

Læs hele arbejdsløse Pernilles historie: Klogere end sit jobcenter: De sagde bare nej

Jobcenterchef i Hillerød, Stine Hollensted, vil ikke udtale sig om den konkrete sag.

-Generelt kan jeg sige, at mit personale dagligt administrerer store lovgivningsområder og mange lovændringer. Jeg vil ikke afvise, at der sker fejlvurderinger omend vi bestræber os på, at det ikke sker. Men når vi begår fejl, lærer vi af dem og retter selvfølgelig overfor borgeren, siger hun.

Læs også: Murer aktiveret med Hitler-underskrift

"Bare synd for din arbejdsgiver"

Efter oplevelsen på jobcentret i Hillerød ringede Pernille Hjort til tre tilfældige jobcentre. Kun ét var i stand til at svare korrekt på spørgsmålet.

For at efterprøve påstanden har Avisen.dk ringet til fire andre tilfældige jobcentre. I den tro, at de taler med en udfaldstruet dagpengemodtager oplyser alle fire fejlagtigt, at virksomheder ikke kan få akutbonus ved at ansætte en person, der har opbrugt dagpengeretten.

-Hvis vi nu siger, at du faldt ud af dagpengesystemet i går, og får job i morgen, er det bare synd for din arbejdsgiver," forklarer en sagsbehandler fra Skive Jobcenter.

Læs også: Der er herligt på Costa del Sol på dagpenge

A-kasser: Regler skal skæres ud i pap

Ifølge Arbejdsmarkedsstyrelsen er det a-kassernes opgave at vejlede deres medlemmer om muligheden for at søge akutjob.-

- På given foranledning vil vi på vores hjemmeside præcisere, at også kontanthjælpsmodtagere kan være omfattet af målgruppen, forudsat de stadig er medlem af a-kassen, skriver styrelsen i en mail til Avisen.dk.

Verner Sand Kirk fra A-kassernes Samvirke indvender, at ledige måske slet ikke spørger i a-kassen, hvis først de har fået forkert information på jobcentret.

-Såfremt denne her stikprøve tegner et billede af situationen generelt, ligger der en klar opgave for KL og Arbejdsmarkedsstyrelsen i at forklare reglerne, så vi undgå flere misforståelser, siger han.

Læs også: Akuthjælp til ledig: ”Vi ses foran Fætter BR”

Læs også: V: Ledige bør tvinges til at flytte efter job

0 kommentarer
Vis kommentarer