Danske krigsveteraner har store potensproblemer

Danske soldater er så stærkt påvirket af deres oplevelser fra Afghanistan og Irak, at de får alvorlige problemer med potensen, når de vender hjem

Unge danske krigsveteraner er så psykisk belastet af deres oplevelser efter at have været udsendt, at de får potensproblemer, når de vender hjem. (Foto: Thomas Sjørup)
Unge danske krigsveteraner er så psykisk belastet af deres oplevelser efter at have været udsendt, at de får potensproblemer, når de vender hjem. (Foto: Thomas Sjørup)

Mange danske krigsveteraner døjer med store seksuelle problemer, når de vender tilbage til hverdagen efter have været udsendt. Og det i en sådan grad, at flere må gribe til potensfremmende midler som Viagra for overhovedet at have et fungerende seksualliv.

Det skriver Metroxpress.

Omkring 300 krigsveteraner bliver årligt behandlet på tre af de særlige psykiatriske afdelinger i Danmark, der behandler den type lidelser. Det er primært soldater, der er blevet henvist af militæret med diagnoser som posttraumatisk stresssyndom (PTSD), der behandles disse steder, men én diagnose står sjældent alene.

Ifølge Henrik Steen Andersen, overlæge på Militærpsykiatrisk Ambulatorium ved Rigshospitalet modtager cirka hver tredje af hans patienter potensfremmende medicin som del af deres behandling.

- Nogle har problemer med at få rejsning allerede inden, de kommer i behandling. Jeg vil tro, at 90 procent af vores patienter får medicin under behandling og hovedparten af dem, der får medicin, vil også få potensproblemer. Det er en kendt bivirkning ved antidepressive medikamenter.

Psykisk stress påvirker sexdriften
Særligt midlet Sertralin, der bruges mod blandt andet depression og angstlidelser, tages i brug i behandlingen af krigsveteraner.

Jørgen Aagaard, overlæge i psykiatri ved Klinik for PTSD og Transkulturel Psykiatri på Århus Universitetshospital, fortæller, at han behandler veteranerne med en blanding traumefokuseret samtaleterapi, medicin og fysisk terapi i stil med mindfulness.

-Deres kroppe er fyldt med stress. Derfor har de svært ved at bevare relationen til deres nærmeste. De er triste og ulystne og har svært ved at beherske deres vrede. Traumerne i sig selv ødelægger lysten til andre. Når vores patienter bliver behandlet med det beroligende middel Sertralin oplever cirka 30 procent, at det giver potensproblemer, siger Jørgen Aaagard.

Tal fra det amerikanske militær viser, at antallet af recepter for potensfremmere til soldater, udsendt til Afghanistan og Irak er fordoblet på seks år.

Flere behandlingssteder
For halvandet år siden var det kun Rigshospitalet, der behandlede krigsveteraner i psykiatrisk behandling, og selvom der nu er behandlingsmuligheder i Århus og Odense, stiger antallet af denne type patienter.

- Vi har flere patienter end vi havde skønnet, selv om der er kommet flere behandlingssteder, siger Henrik Steen Andersen.

Han fortæller, at de danske veteraner er gode til bede om medicin til at afhjælpe deres potensproblemer, men alligevel rammer det mange ganske hårdt.

- Soldater med de her problemer er unge mennesker, og derfor er det et større problem for dem, da de er i en periode af deres liv, hvor man typisk er meget seksuelt aktiv.

0 kommentarer
Vis kommentarer