Hash gør dig alligevel ikke dummere eller...?

Ny undersøgelse viser, at det måske ikke er så usundt for hjernen at ryge hash, som man troede, det var

Ny undersøgelse sætter stort spørgsmålstegn ved en undersøgelses konklusion om, at unge bliver dummere af at ryge hash. (Foto. Thomas Borberg)
Ny undersøgelse sætter stort spørgsmålstegn ved en undersøgelses konklusion om, at unge bliver dummere af at ryge hash. (Foto. Thomas Borberg)

Sidste år viste en stor undersøgelse, at teeanagere, der røg hash regelmæssigt, ville blive dummere over alderen.

Men nu udfordrer en ny undersøgelse den konklusion: Du bliver ikke dummere ved at ryge hash.

Den oprindelige undersøgelse inkluderede mere end 1000 personer, der var blevet født i Dunedin, New Zealand.

Læs også:

Se også: Hashrygning gør dig dummere

Deres IQ (intelligenskvotienten) blev først testet som 13-årig og derefter igen som 38-årig. Samtidig blev de adspurgt om deres forbrug af hash periodisk i den mellemliggende periode.

Konklusionen i den stort omtalte undersøgelse fra august sidste år var, at unge, der var blevet afhængige af hash som 18-årig, viste et klart fald i IQ frem til den endelige måling som 38-årig.

Læs også:

Se også: Alligator vogtede over hash

Men nu viser en undersøgelse foretaget af den norske økonom Ole Rogeberg, at IQ-faldet måske slet ikke havde noget at gøre med deltagernes forkærlighed for hash, men snarere det sociale miljø (indkomst, uddannelse og job), som de var en del af.

De unge i undersøgelsen var derfor ikke blevet dummere af at ryge hash, men af deres sociale status. På den måde var det i undersøgelsen mere de dumme, der røg hash, end det var rusmidlet, der gjorde dem dumme.

Læs også:

112 - 9. jan. 2013 - kl. 12:05 TV: Her rydder politiet omstridt hash-café

Ole Rogeberg siger i forbindelse med hans nye undersøgelse, at han ikke mener, at hans konklusion er den endegyldige sandhed ligesom den New Zealandske undersøgelse heller ikke er.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere