Jurist: Reglerne er håbløse

Et kys eller et knald kan koste tusindvis af kroner i støtte fra kommunen – og det det er uheldigt, mener juridisk leder hos den Sociale Retshjælp

Reglerne der fastlægger om man er enlig forsørger er ukonkrete og forældede mener ekspert. (Foto: DR)
Reglerne der fastlægger om man er enlig forsørger er ukonkrete og forældede mener ekspert. (Foto: DR)

De uklare regler om de såkaldte ’enlig-ydelser’ har skabt stor debat i kølvandet på DR-dokumentaren ’Aktion Socialt Bedrag’, der løb over skærmen i går aftes.

Her bliver en enlig mor kaldt ind til samtale på baggrund af et anonymt tip og en uheldig Facebook-opdatering. Begge tyder på, at hun har fået en kæreste, hvilket kvinden indrømmer, og dermed har hun ifølge reglerne modtaget uberettigede sociale ydelser for 8.000 kroner om måneden.

Læs også:

Se også: Nationen! raser: Peter skal fanges og smides i fængsel

Men ifølge juridisk leder Sarah Sieker Juhlert fra den Sociale Retshjælp, der har skrevet en bog om enlige forsørgere og socialt bedrag, er reglerne er så ukonkrete, at de ikke er til at finde ud af. Især ikke for den gruppe som oftest får disse tilskud.

- Det er jo sjældent kvinder, der har det helt store overskud eller den længste uddannelse. Det er mennesker som i forvejen har svært ved at få enderne til at mødes, lyder det.

Må gerne sove med kæresten

Hun mener desuden , at det er farligt, at det i hver enkelt sag er op til myndighederne at bestemme om man skal have frataget sine ydelser eller ej.

Læs også:

Se også: Joachim B.: Peter pisser på danskerne

- Det kan jo ikke være rigtigt, at man ikke må have en kæreste og sove sammen med ham engang imellem, uden at kommunen kommer og tager dine penge. Eller at du på et billede kysser en mand på Facebook, og straks går man ud fra, at I har fællesøkonomi. Desuden er den lov, man går ud fra på området, tilbage fra 1925. Så der bliver ikke taget hensyn til, at familiemønstre og kæresteforhold er helt anderledes i dag, siger hun og fortsætter:

- Sidst men ikke mindst er det op til sagsbehandlerne at vurdere om folk overtræder reglerne eller ej, og hvordan der skal sanktioneres. Jeg har slet flere eksempler på, at borgere, der var berettiget til diverse ydelser, går fra et et møde med hjertebanken og har ligget søvnløs i flere nætter, fordi de føler sig overvåget og udat for hetz, siger Sarah Sieker Juhlert.

Det er i det hele taget især de såkaldte 'enligsager', der står for skud, når de forskellige kommuners kontrolgrupper kradser ydelser ind, som er blevet uretmæssigt udbetalt. 'Enligsagerne' omhandler de enlige mødre eller fædre, der er opført som eneforsørgere og som derfor modtager en række forhøjede tilskud.

Læs også:

Se også: Borgmester: Socialt bedrageri er et kæmpe problem

- Det er et område, hvor der er rigtig mange penge at hente. Og det er et område, hvor rigtig mange snyder - både bevidst og ubevidst. Hvis man er eneforsørger med en lav indkomst, får man nogle ret høje tilskud i form af friplads i institution, boligsikring og børnebidrag. Disse tilskud er skattefrie og hvis det er en familie mange børn, er det mange tusind kroner, som bliver udbetalt, forklarer Inger Poulstrup, som er Teamleder for Kontrolteamet i Aalborg Kommune.

0 kommentarer
Vis kommentarer