Rigspolitiet ændrer retningslinjer efter offerudstilling

Museumsledelse opfordres til at gå i dialog med efterladte til drabsofre, som portrætteres i udstilling

Rigspolitiet reagerer nu på den debat, der er opstået i kølvandet på udstillingen på Politimuseet i København, hvor 12 kvindelige drabsofre er blevet portrætteret, uden at ofrenes pårørende har fået besked.

Rigspolitiet har således besluttet at udarbejde nye retningslinjer for udstillinger om politistof, fortæller sekretariatschef i Rigspolitiet Anders Dorph.

- Grundlæggende handler det om at få nogle retningslinjer for, hvordan vi kan tage højde for de moralske og etiske spørgsmål, som altid er på spil, når man laver udstillinger om politiets historie og virksomhed, siger Anders Dorph til Ritzau.

Konkret handler det om at finde en balance mellem hensyn til pårørende, almen interesse og behovet for at omtale sager, der kan skabe en relevant og oplysende debat, forklarer han.

Onsdag er museet blevet kritiseret fra flere sider. Både ofrenes pårørende, politikere og Landsforeningen Hjælp Voldsofre er vrede over museets fremgangsmåde.

Hos Rigspolitiet mener man heller ikke, at museet har håndteret situationen godt.

- I den konkrete situation mener vi, at nogle af sagerne er sket for for kort tid siden, og de pårørende burde have været inddraget og orienteret, siger Anders Dorph.

De 12 ofre er, med en enkelt undtagelse fra 1902, blevet dræbt i årene 1989 til 2010.

Kritikken får nu Rigspolitiet til at opfordre museumsledelsen til at gå i dialog med de pårørende.

- Vi har bedt museets ledelse om at gå i dialog med de pårørende, som har et problem med udstillingen, siger Anders Dorph.

Også da Politimuseet sidste sommer åbnede udstillingen "Ondskab", blev museet genstand for en heftig debat.

Dengang kunne de besøgende blandt andet se den økse og vinkelsliber, som drabsmanden Peter Lundin parterede Marianne Pedersen og hendes to sønner med i 2000.

0 kommentarer
Vis kommentarer