Sydafrikansk politi skyder mod strejkende daglejere

For anden dag i træk her sydafrikansk politi grebet ind i en strejke og skudt med gummikugler mod arbejdere

En større politistyrke sender gummikugler og tåregas mod strejkende landarbejdere i et vindistrikt nord for Cape Town i Sydafrika.

Det er anden dag i træk, der er uro blandt landarbejdere i regionen og anden dag i træk, politiet griber ind mod de strejkende, der kræver bedre løn- og arbejdsforhold.

Mindst 18 strejkende er anholdt under uroen torsdag, hvor det kom til flere hårde sammenstød mellem arbejdere og politistyrker. Onsdag blev 44 anholdt.

De strejkende sendte sten og andet kasteskyts mod politiet, der forsøgte at opløse strejken og demonstrationerne.

En talsmand for politiet kalder sammenstødene for voldsomme.

- Der har dagen igennem været kampe mellem de strejkende og politiet. Der skydes med gummikugler og kastes med sten, siger Nosey Pieterse, leder af landarbejdernes fagforening Bawusa.

I alt er der protester i tre større byer i distriktet Western Town, hvor 55-60 procent af Sydafrikas landbrugseksport produceres, og hvor godt 200.000 er ansat i landbrugssektoren.

Både fastansatte og daglejere deltager i strejken. Men Nosey Pieterse vurderer, at flertallet af deltagerne er daglejere, der aflønnes langt dårligere end de fastansatte.

Fagforeninger og arbejdsgivere har siden november forhandlet ny overenskomst. De ansatte kræver en fordobling af mindstelønnen fra 50 til 100 kroner om dagen.

Arbejdsmarkedet i Sydafrika har være præget af uro og konflikt de seneste halve år. Uroen begyndte med lønkrav i mineindustrien i sommer, hvor det kom til yderst blodige sammenstød, og hvor flere en 50 minearbejdere omkom under sammenstød med politiet på få dage.

0 kommentarer
Vis kommentarer