Søvndal om Khajawa-dom: Vi fortsætter kampen

Villy Søvndal er skuffet over den bahrainske højesteret, der mandag stadfæster dansk aktivists livstidsdom

- Jeg er skuffet, men vores bestræbelser fortsætter.

Sådan lyder reaktionen fra udenrigsminister Villy Søvndal (SF), efter at højesteretten i Bahrain mandag stadfæstede livstidsdommen mod den dansk-bahrainske aktivist Abdulhadi al-Khawaja.

Abdulhadi al-Khawaja, som er en fremtrædende demokratiforkæmper i Bahrain, er idømt en livstidsdom for at opildne til demonstrationer mod det sunnimuslimske styre i den lille golfstat.

Og Villy Søvndal er uforstående over for mandagens afgørelse.

- Det er vigtigt at holde fast i, at der er tale om en dansk statsborger, der er dømt for at ytre sig i forbindelse med sin kamp for menneskerettigheder, og som har været udsat for tortur, siger udenrigsministeren i en pressemeddelelse.

Dommen, der oprindelig blev afsagt af en militær domstol i 2011 og stadfæstet af en civil appeldomstol i september sidste år, kan ifølge al-Khawajas advokat, Mohammed al-Jishi, ikke længere appelleres.

Alligevel håber den danske udenrigsminister, at Danmark og det internationale samfund kan få held til at få løsladt Abdulhadi al-Khawaja.

- Sammen med den kreds af lande og internationale organisationer, som støtter op om den danske linje, heriblandt EU og FN, vil vi drøfte de videre muligheder, der kan lede frem til en løsladelse af al-Khawaja, siger Villy Søvndal.

- Her vil vi fortsat holde Bahrain fast på, at landet skal respektere de grundlæggende menneskerettigheder, herunder forsamlings- og ytringsfrihed.

Abdulhadi al-Khawaja er shiamuslim som størstedelen af Bahrains befolkning, og han har gennem flere år været stærkt kritisk over, at den sunnimuslimske kongefamilie sidder tungt på magten.

Al-Khawaja blev dømt sammen med 12 andre ledere af det folkelige opgør i 2011. Blandt de andre livstidsfanger er også Hassan Mashaima, som leder den shiamuslimske oppositionsgruppe Haq, og Abduljalil al-Singace, der er medlem af samme gruppe.

Mindst 80 mennesker har mistet livet i Bahrain siden oprørets start, vurderer aktivister.

0 kommentarer
Vis kommentarer