Varsler sædtørke i Danmark

Ny lovgivning for fertilitetsbehandling får sædgiganten Cryos til at lukke for tilførslen af sæd til Danmark

Sædbanken Cryos varsler sædtørke i Danmark, når de lukker for tilførslen af donorsæd til landet på grund af lovændring. (FOTO: Colourbox)
Sædbanken Cryos varsler sædtørke i Danmark, når de lukker for tilførslen af donorsæd til landet på grund af lovændring. (FOTO: Colourbox)

Verdens største sædbank, Cryos, der har hovedsæde i Aarhus, tager nu det drastiske skridt at lukke for salget af sæd til det danske marked, skriver b.dk.

Problemet den nye lovgivning, der trådte i kraft 1. oktober 2012, som pålægger sædbanken at sikre, at der ikke fødes over 12 børn med den samme donor. Et loft, der blandt andet er indført for at undgå indavl.

- Vi kan ikke sikre, at en donor ikke bruges til mere end 12 børn. Det er ikke i vores hænder. Det vil svare til at bede Lundbeck om at sørge for, at læger ikke ordinerer for meget medicin. Eller at bede Carlsberg om at sørge for, at unge ikke drikker for meget øl, siger direktør Ole Schou, der varsler sædtørke i Danmark.

Læs også:

Se også: Omstridt sædbank meldt til politiet og Se også: Politikere kræver mere kontrol med sæd

Strammere lovgivning
I den gamle lov om kunstig befrugtning måtte en donor være ophav til børn i 25 familier på dansk grund. Dengang var loven mere fleksibel, da fertilitetsklinikker "så vidt muligt" skulle sikre, at antallet af børn ikke oversteg 25.

Desuden omfattede de gamle regler kun lægerne, men med de nye regler skal sædbankerne altså også holde tal på, hvor mange børn hver donor skaber.

- Klinikkerne køber sæd i store mængder og har det stående nedfrosset i årevis, og vi kan jo ikke sikre, at de ikke bruger sæden, hvis kvoten imellemtiden bliver opbrugt. I øvrigt er der mange klinikker, der ikke rapporterer graviditeter tilbage til os. Der er også private, der køber via hjemmesiden til hjemmeinsemination, så det er helt ude af vores hænder, siger Ole Schou.

Læs også:

Se også: Nordens største fertilitetsklinik bryder med omstridt sædbank

Frygter sædmangel
Også European Sperm Bank, der er den anden danske sædbank herhjemme, er utilfredse med de nye regler på området. Her overvejer man nu, om man skal følge i Cryos' fodspor, fortæller direktør Peter Bower til b.dk.

Uanset om begge sædbanker lukker for tilførelsen af sæd eller ej, vil patienterne kunne mærke, at Cryos nu ikke længere leverer til det danske marked, forudser formand for Dansk Fertilitetsselskab, Karin Erb.

- Jeg frygter, at danske par nu må tage til udlandet for at få sæd, sådan som det længe har været, når man skal have ægdonation. Vi har skabt et nyt problem og risikerer, at der ikke er sæd nok i Danmark, siger Karin Erb.

0 kommentarer
Vis kommentarer