Annonce:
Annonce:

Ups! Vi fuldesnakker til chefen om sygdom og sex

Når sprutten går ind, går fornuften ud. Hver tiende har prøvet at vågne op efter en julefrokost og fortryde, at de talte over sig til chefen.

(Foto: Arkiv)
(Foto: Arkiv)
Annonce:
Følg Samfund

TIP: Gæld og gruppesex: Det tænder din chef af på

Shit...!

Har du også prøvet at vågne op morgenen efter en julefrokost og skamfuldt forsøge at huske, hvad du plaprede ud med til chefen? Så er du ikke alene.

Næsten hver tiende dansker i job har sagt noget til chefen under firmafesten, som de bagefter fortrød bittert. Det viser en ny undersøgelse, som Wilke har lavet for Avisen.dk.

- Man må gerne fortælle, at man for eksempel interesserer sig for franske film. Til gengæld skal man for eksempel ikke fortælle, at man går i swingerklub eller har for meget gæld.

Sådan lyder det fra psykolog Heidi Sahlgreen, der blandt andet holder foredrag for virksomheder om, hvordan man opfører sig professionelt.

Grænsen for snakken bør gå mellem det personlige og det private, når chefen er din bordherre, lyder hendes råd.

Annonce:

Også selvom vi bliver mindre kritiske med, hvad der ryger ud af munden, når først snapsen er røget ind.

'Nu skal du høre, hvorfor jeg var syg i onsdags...'
Det er især kritik af firmaet eller chefen og lidt for intime detaljer om os selv, der giver moralske tømmermænd, viser undersøgelsen.

Når man plaprer op om sit privatliv til chefen, er det tit fordi, man har behov for at forklare sig.

Måske har man dårlig samvittighed over sygefravær eller ikke at kunne give sig selv 100 procent i en periode.

Derfor ender man med at fortælle chefen om den depression eller det skænderi med konen, der ligger bag. Det siger Palle Larsen fra Arbejdsmiljøpolitisk Afdeling i 3F.

- Man vil måske gerne have forståelse og for eksempel forklare, hvorfor man har været meget væk. Men det er det forkerte tidspunkt at gøre det. Det er bedre at banke på chefens dør om mandagen og få en fortrolig samtale, siger Palle Larsen.

Annonce:

Kritik kommer frem efter tre juleøl og en snaps
Også trangen til at fortælle chefen sin ærlige mening kan stikke hovedet frem til julefrokosten. Det kender man i fagforeningerne HK og 3F.

- Jeg tror, det er udbredt. Typisk har man noget på hinanden, som man ikke lige fik taget op til mus-samtalen, og så kommer det frem efter tre juleøl og en snaps, siger Svend Erik Hermansen, som er arbejdsmiljøkonsulent i HK Privat.

Han pointerer, at det kolde sildebord ikke er det rette forum at åbne op for godteposen med kritik.

Men faktisk kan det sige noget om din arbejdsplads, hvis du har trang til at overfuse chefen til julefrokosten. Det er et symptom på en virksomhedskultur, hvor der ikke er plads til kritik, vurderer arbejdsmiljøforsker ved Roskilde Universitet, Henrik Lund.

- På moderne arbejdspladser med værdiorienteret ledelse er der tit en kultur, hvor man skal være loyal over for virksomheden og enige og have fælles interesser. Og så kommer uenighederne typisk frem i andre situationer, siger Henrik Lund.

Annonce:

Han tilføjer, at problemet sandsynligvis er stigende, i og med at der bliver færre traditionelle arbejdspladser med samlebånd og flere med værdibaseret ledelse.

- Folk lægger bånd på sig selv i hverdagen, og så bliver julefrokosten en ventil, forklarer Henrik Lund, som skyder på, at tallet er højere, hvis man medtager dem, der ikke bagefter fortryder deres åbenmundethed.

TIP: Gæld og gruppesex: Det tænder din chef af på

Læs også: Kvinder går amok i kondomer før julefrokosten

Læs også: Julefrokosterne man godt gad med til

Læs også: Coop, Ikea, McD: Sådan holder de julefrokost

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
København skal være en by i provinsen
Annonce:
Annonce:

... Dom over Haas

Annonce:
Annonce: