Annonce:
Annonce:

EU-Parlamentet får dom for kalenderfusk

EU-Domstolen giver Frankrig ret i, at EU-Parlamentet fusker ved kun at tage til Strasbourg 11 gange i år.

(Foto: Mauritius Images)
(Foto: Mauritius Images)
Annonce:
Følg Samfund

Næste år skal EU-Parlamentets 754 medlemmer pakke kufferterne 12 gange for at tage fra Bruxelles til Strasbourg.

Sådan lyder dommen fra EU-Domstolen, efter at parlamentet i år med lidt kreativ kalenderføring kun har været i den franske by 11 gange.

Dommen kommer efter, at Frankrig har anklaget parlamentet for brud på EU-traktatens paragraffer om, at der skal være 12 parlamentssamlinger i Strasbourg hvert år.

- Det er brandærgerligt, men desværre ikke uventet. Frankrig vil bruge alle midler for at fastholde det urimeligt dyre rejsecirkus, siger EU-parlamentariker Christel Schaldemose (S).

Parlamentet holder ferie i hele august, og derfor skal de 12 parlamentssamlinger spredes ud over de resterende 11 måneder. Sidste år besluttede parlamentet, at man i år ville samle to af Strasbourg-samlingerne i én for at spare en tur til Frankrig.

Annonce:

Det betød, at man i oktober i år holdt to todages samlinger lige i træk. Den idé var den danske løsgænger i parlamentet, Anna Rosbach, med til at foreslå.

- Det er stadfæstet i traktaten, at der skal holdes 12 samlinger i Strasbourg. Men tidspunktet for disse samlinger har parlamentet indflydelse på, siger Anna Rosbach.

- Ved at mødes to gange i samme uge lever vi stadig op til lovgivningen, men vi sparer skatteyderne en masse penge, får bedre tid til det parlamentariske arbejde, og så skåner vi miljøet for den forurening, som rejsen mellem Bruxelles og Strasbourg medfører.

Hun og et stort flertal i parlamentet så gerne, at rejserne til Strasbourg blev sløjfet helt, så parlamentet kun hørte hjemme i Bruxelles, men det kræver en traktatændring.

Og det er en større manøvre, for så skal samtlige medlemslande stemme for - inklusive Frankrig. Set i lyset af den franske præsident Francois Hollandes reaktion på dommen er det temmelig usandsynligt:

- Dommen viser, hvor meget respekten for traktatens bestemmelser om institutionernes hovedsæder ligger Europa på hjerte og det store ønske om at se Strasbourg - symbolet på Europas genforening - få lov til at udspille sin rolle som parlamentets hjemsted.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Har du vildledt Folketinget, Ellemann?
Annonce:

... Se billederne

Annonce:
Annonce:
Annonce: