DMI: Så kold og våd bliver december

Det trækker op til en kold dansk december. Allerede på tirsdag kan Nordjylland forvente snevejr

(Arkivfoto)
(Arkivfoto)

De første hvide sne dryssede allerede torsdag over Nordøstjylland, og der kommer mere frem mod jul.

Det tegner således til at blive en kold og nedbørsrig julemåned, som danskerne tager hul på lørdag. Sådan lyder forudsigelsen fra Danmarks Metrologiske Institut (DMI).

Sneen vil i løbet af måneden drysse ned over det danske land, men minusgraderne bliver ikke konstante nok til, at sneen bliver liggende over hele landet.

- Vi kan få et par centimeter sne mange steder, men det bliver ikke liggende alle steder, oplyser vagtchef fra DMI, Klaus Larsen, i en pressemeddelelse.

- Temperaturen vil ligge mellem en grads frost og fire varmegrader, så noget af sneen smelter. Vi kan ikke trække juleindkøbene hjem på kælke, men må nok indstille os på sjap.

Men nogle steder vil sneen have gode forhold. Nordjyderne kan som de første i landet se frem til at skulle have sneskovlen i brug.

- Tirsdag får vi nye fronter op over landet, og det giver nye regionale forskelle i vejret. I de sydlige egne kommer der plusgrader og regn.

- I de nordlige egne kan kulden måske holde stand, og så falder nedbøren som sne. Nogle prognoser antyder, at det kunne gå hen og blive nok til den første snemand, siger Klaus Larsen.

Gennemsnitstemperaturen i december vil ifølge DMI balancere lige omkring frysepunktet.

Kulden skyldes, at et lavtryk har placeret sig sydøst og øst for Danmark og trækker luft ned over os fra nord og nordøst.

I vintermånederne er det ensbetydende med kulde. Det skyldes, at luftmassen, der sendes ned over os, er dannet over det kolde kontinent øst for Finland.

Den koldeste danske december faldt i 1981. Her var den gennemsnitlige temperatur minus fire grader, hvilket var 5,6 grader under klimanormalen.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen