Sverige vil bygge huse på dansk middelalderby

Den svenske regering har godkendt et byggeri, der vil ødelægge resterne af en dansk middelalderby

Middelalderbyen ligger begravet på Falsterbo i Skåne, der sammen med Halland og Blekinge, var under dansk styre helt ind i den sene middelalder. (FOTO: Google Earth)
Middelalderbyen ligger begravet på Falsterbo i Skåne, der sammen med Halland og Blekinge, var under dansk styre helt ind i den sene middelalder. (FOTO: Google Earth)

Den danske repræsentant i Nordisk Ministerråd, Kirke- og ligestillingsminister Manu Sareen, har modtaget et bekymret brev.

Sagen handler om en resterne af en dansk middelalderby, der er i fare for at blive ødelagt.

Skånsomt er ikke godt nok
Den svenske regering har nemlig givet byggetilladelse til en grund på Falsterbo i Skåne, hvor den gamle stad af samme navn ligger begravet.

Middelalderbyen stammer fra den sene middelalder, hvor området tilhørte Danmark, og den blev opdaget ved en arkæologisk forundersøgelse forud for byggeriet.

Efterfølgende er den svenske regering begyndt at undersøge, hvordan byggeriet kan fortsætte på mest skånsom vis.

Men flere svenske arkæologer og historieforskere mener, at det er umuligt at bygge på grunden uden at ødelægge hele eller vigtige dele af middelalderbyen og de mange fortidslevn, som den formentlig gemmer på.

- Hvis man bygger ovenpå det her, så kommer man til at stænge dørene for fremtidig forskning og udgravning. Vi lukker døren til et skatkammer, vi aldrig kan få tilbage, lyder advarslen fra den svenske historieprofessor ved Lund Universitet, Dick Harrison, i Sydsvenskan fra den 28. september i år.

Lokalpolitikere råber op
På den baggrund har fire lokalpolitikere fra Vellinge kommune i Skåne skrevet et brev til Manu Sareen.

De vil have den danske minister og Nordisk Ministerråd til at tage affære.

"Markedspladsen i Falsterbo var en vigtig del af middelalderens frihandel. Den handel der fandt sted, var starten på en kapitalbaseret økonomi. Staden har desuden en høj grad af tilknytning til Danmark, da Skåne var dansk. En udgravning burde derfor kunne få betydning for forståelsen og udviklingen af den danske kultur i dag," lyder et af brevets argumenter.

Ministeren ser på sagen
Manu Sareen har ugen igennem ikke svaret på ekstrabladet.dk's henvendelser om, hvorvidt han har tænkt sig at følge op på opfordringen.

Men i dag modtog redaktionen denne besked fra Manu Sareen igennem ministerens pressetjeneste:

- Vi har modtaget henvendelsen fra de politiske partier i Vellinge kommune for ganske nyligt, og jeg har ikke personligt haft mulighed for at tage stilling til den endnu. Men jeg har bedt mit ministerium om at se nærmere på henvendelsen og så komme tilbage med en indstilling.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen