Europas mindste bille fundet i Danmark

Og billeeksperten Jan Pedersen har mere uopdaget kravl på blokken, som han skal finde

Her er den lille dværg-punktumbille, der for første gang er fundet i Danmark. Foto: Statens Naturhistoriske Museum
Her er den lille dværg-punktumbille, der for første gang er fundet i Danmark. Foto: Statens Naturhistoriske Museum


Et lille kravl på 0,4 mm er blevet opdaget for første gang i Danmark.

Dværg-punktumbillen er Europas mindste bille og en af verdens mindste og slår sine folder i Pile-ildporesvampen.

Fundet er sket i et samarbejde mellem svampeekspert Christian Lange og billeekspert Jan Pedersen, begge fra Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet.

- Dværg-punktumbillen blev opdaget for første gang i 1989 i Sverige, og der har været en klar forventning om, at den også måtte findes i Danmark, siger billeekspert Jan Pedersen.

Han begyndte at lede efter billen, efter han i flere år er blevet drillet af den svensker, der fandt billen i Sverige.

- Hver gang jeg mødte ham, sagde han: 'hvad Jan, har du ikke fundet den endnu. Jeg har gået og ledt efter den, men jeg har aldrig før fundet den rigtige svamp, siger Jan Pedersen til ekstrabladet.dk.

Jager også rovbille
Han allierede sig derfor med svampe-kollegaen. Og når man har fundet den rigtige svamp, så er der stor sandsynlighed for at finde billen. For den er nemlig ikke sådan en, der 'shopper' bolig. Den lever nemlig formentlig hele svampen sit liv fra æg til voksen bille, hvor den spiser sig mæt i de næringsrige svampesporer.

- Hvad kan man få ud af fundet?

- Vi kan jo blive klogere på, at der stadig er meget nyt og spændende at finde i den danske natur. Hvis man går målrettet efter ting, kan det godt lade sig gøre. Og der er helt sikkert ting, som vi endnu ikke har fundet, siger han.

- Har du andre spændende dyr på blokken, du skal ud og finde?

- Lige nu ligger det lidt stille med kulden, men der er en lille rovbille, der lever på en bestemt svamp, som vi skal prøve at finde til foråret. Og jeg har også tænkt mig at alliere mig med nogle fuglefolk for at finde en bille, der lever i rovfugle-reder, fortæller han og tilføjer, at det skal være rovfuglereder.

- Rovfugle er nogle svin, der skider i reden, og måske ligger der en død unge. Og hele den masse er guf for små biller, siger den forventningsfulde billeekspert, der gerne selv slipper for at kravle tyve meter op for at undersøge en rovfuglerede.

- Der er det godt, hvis man kan alliere sig med fugleeksperter, der kan tage en prøve med af reden, når de undersøger den, siger han.

Man har mulighed for at se den lillebitte dværg-punktumbille i et mikroskop på Zoologisk Museum fra i dag og frem til den 9. december 2012.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen