Kvinden med aberne: Jeg savner venner

Danske Lone Dröscher Nielsen har viet sit liv til at hjælpe truede aber fra udryddelse, men det har ikke været uden personlige omkostninger

Det har været svært for Lone Dröscher Nielsen at give slip på orangutangerne. (Fotocollage: Red Orangutangen / BOSF 2012, Jacqui Sunderland-Groves)
Det har været svært for Lone Dröscher Nielsen at give slip på orangutangerne. (Fotocollage: Red Orangutangen / BOSF 2012, Jacqui Sunderland-Groves)

I 19 år har danske Lone Dröscher Nielsen brugt langt størstedelen af sine vågner timer på at redde orangutangen som dyreart fra at uddø.

Og det har været en lang kamp, som foreløbig resulterede i et klimaks i starten af november måned, da hun for første gang kunne slippe 13 af de orange aber – et tal der sidenhen er vokset til 44 - fri i den vilde natur.

Læs også: Abeskønt: Dansker befrier orangutanger

Men dybt begravet i arbejdet med at drive sit rehabiliteringscenter for orangutanger, har Lone måttet give afkald på både venner og familie.

- Jeg har været væk i 19 år. Jeg sidder nok i dag og føler mig lidt ensom nogle gange. Jeg savner nok mest at have nogle venner. Men de er altså forsvundet igennem årene.

Det fortæller en ærlig Lone Dröscher Nielsen til ekstrabladet.dk fra sit hjem i Wales, hvor hun netop er vendt hjem efter seks uger i Borneos jungle.

Drømmen går i opfyldelse
Lone, der for alvor fik danskernes opmærksomhed i 2008, da DR lavede en dokumentarfilm om hende under titlen ’Kvinden med aberne’, arbejder dels i Europa, hvor hun arbejder med at samle penge og politisk opbakning til at bevare den truede dyreart, dels på rehabiliteringscentret, Nyaru Menteng, på Borneo. Her lærer hun aberne at bygge reder, klatre i træer, finde deres egen føde og genkende farer efter de typisk er reddet fra menneskelig fangenskab.

På ’abeskolen’ er der 600 orangutanger, som Lone og hendes hold knokler med at gøre klar til at vende tilbage til den vilde natur. Og derfor var det et lykkeligt øjeblik, da de første aber for en lille måned siden kunne sættes fri.

Læs også: 13 orangutanger kom tilbage til junglen

- Det er drømmen, der går i opfyldelse nu. Det er det, jeg har kæmpet for, siger Lone og fortæller, at de kunne have sat de første aber fri for fem år siden, hvis de havde haft ’ledig’ regnskov, der ikke var fældningstruet.

Tak, Lone
Da de første aber blev sluppet fri i deres nye 350 kvadratkilometer store hjem, var det en meget berørt dansker, der kunne se sit livsværk bære frugt.

- Havde det ikke været fordi, vi havde BBC med, så havde jeg garanteret vrælet i vilden sky. Jeg blev vældigt rørt, siger hun og fortsætter:

- Der sker noget med, at når de løber ud af buret, så kravler de op i træ, men stopper halvvejs oppe og kigger ned – og det gør de alle sammen. Det er som om, de lige skal sige tak. Og det vil jeg gerne tro, at de gør, siger Lone Dröscher Nielsen.

Enspænder
Den danske dyreven fortæller, at arbejdet med at redde orangutangen som art, kan være umuliggjort af den menneskelige befolkningstilvækst. Derfor findes der om få generationer måske ikke flere af de fredsommelige, orange aber, som kun lever i junglen på Sumatra og Borneo.

Meget af Lones fremtidige arbejde lægger derfor i at få fredet store områder, hvor orangutangerne kan trives.

Men til trods for den stadige indsats, føler Lone ikke, at hun har ofret sig selv i kampen for orangutangernes eksistens.

- Jeg synes ikke rigtig, at jeg har ofret noget. Jeg har fået så meget andet, siger hun.

Dog erkender hun, at det ind i mellem kunne være rart med en normal tilværelse, hvor der var tid til andet end arbejde.

- Jeg har arbejdet 24 timer i døgnet, 365 dage om året. Det er en af de ting, der har gjort, at man måske bliver lidt af en enspænder, siger en eftertænksom Lone.

1 af 4 (Foto: Red Orangutangen / BOSF 2012, Jacqui Sunderland-Groves)
2 af 4 (Foto: Red Orangutangen / BOSF 2012, Jacqui Sunderland-Groves)
3 af 4 (Foto: Red Orangutangen / BOSF 2012, Jacqui Sunderland-Groves)
4 af 4 Det har været svært for Lone Dröscher Nielsen at give slip på orangutangerne. (Fotocollage: Red Orangutangen / BOSF 2012, Jacqui Sunderland-Groves)
kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen